Până la primăvară, Bihorul ar putea avea o colecție de rețete certificate ca fiind autentice.

Într-un proiect cu finanțare europeană, Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor a făcut un rețetar cu bucate specifice județului, din care bihorenii pot descoperi mâncăruri pe care le găteau bunicile ori mamele lor, iar turiștii - care sunt gusturile locale.

De la „lecsó” la pancove

Cartea de bucate conține 49 de rețete culese din întreg județul, de la diferite feluri de plăcinte, pancove (gogoși), răcituri, „zame” (de răzălăi, de cucurbătă, de șelată, de ouă etc.), la feluri de mâncare principale, precum „păsulă zolită” (adică fasole bătută), „loște cu curechi” (tăiței cu varză), toroș (varză cu carne) sau ghiveci de legume, căruia bihorenii îi spun și „lecsó”.

Dintre cele 49 de rețete, 12 s-au calificat ca fiind specifice doar zonei Bihorului. „Am depus înregistrarea lor ca produse tradiționale către Ministerul Agriculturii, proces care este încă în desfășurare. Sperăm ca până la începutul lunii martie, anul viitor, Ministerul să ne ofere aceste certificări”, a declarat Mihai Jurca, președintele AMD Bihor, marți, într-o conferință de presă care a anunțat închiderea proiectului european.

Cele 12 rețete sunt pentru sarmale cu păsat, caltaboș cu păsat, loște cu curechi, cici de Bihor, plăcintă pe fier, plăcintă în foi ca la Beiuș, varză cu carne, găluște cu brânză și slănină, ghiveci cu legume, tocană de unghii de porc, ou cu ceapă și zamă cu pitoance ca la Budureasa.

Rețetarul a fost tipărit în 2.750 de exemplare (1.500 în limba română, 750 în engleză și 500 în maghiară), fiind disponibil gratuit și în format electronic. El va fi distribuit de AMD Bihor hotelurilor, pensiunilor și restaurantelor din județ, dar și școlilor și primăriilor din Bihor, astfel încât rețetele să fie duse mai departe.

De asemenea, cartea de bucate poate fi folosită de bihorenii care își doresc să înființeze așa-numitele puncte gastronomice locale, un fel de restaurante rurale, amenajate în casele localnicilor și care oferă strict produse locale. Pentru a-i ajuta, AMD Bihor a realizat și un ghid care conține date la zi, dat fiind că legislația privind punctele gastronomice locale a fost actualizată în luna noiembrie a acestui an.

Peste 1.100 de calificați

În acest proiect, AMD a avut ca parteneri mai multe parohii din Bihor și una din Körösszegapáti, Ungaria, împreună cu care a organizat și mai multe cursuri de formare profesională, pregătind peste 1.100 de persoane în specializări din domeniile turism, turism cultural, ospitalitate, cultură, competențe antreprenoriale, meșteșuguri tradiționale, formare profesională.

De asemenea, la toate bisericile partenere – Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Mănăstirea Izbuc, Parohia ortodoxă Ioșia Oradea, Parohia Reformată Episcopia Bihorului și Parohia Körösszegapáti – au fost construite sau amenajate centre de formare profesională, unde s-au ținut cursurile și unde în continuare se vor putea organiza asemenea activități.

În același proiect, a fost reabilitată orga Catedralei Romano-Catolice din Parcul Baroc și au fost organizate 22 de evenimente precum târguri, festivaluri, ateliere de lucru și ture de cicloturism. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,7 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!