Nici nu a apucat să fie montată statuia întemeietorului Oradiei, Regele Ladislau, în Cetate, că fanii lui Mihai Viteazul s-au reactivat. Că de ce ungurul ăla, când noi avem o grămadă de români verzi care merită să fie turnați în bronz. Că Ladislau a omorât români, că ungurii fac ce vor, că Bolojan e de vină...

O țară care are destul bronz să acopere cu statui întreg teritoriul cred că își poate permite să imortalizeze și alți regi, cu atât mai mult pe Ladislau, care chiar are legătură cu aceste meleaguri. 

Dar hai să vedem ce alte soluții pot fi găsite ca toată lumea să fie mulțumită:

1. Să se amplaseze în Cetate și statuia lui Amza Pellea. Că și el tot atâta legătură a avut cu Oradea ca Mihai Viteazul.

2. Dacă Banul Craiovei are loc la Oradea, cred că și voievozii transilvăneni ar merita comemorați în Oltenia. Ar fi interesantă reacția cetățenilor la amplasarea statuii lui Matei Corvin în Craiova.

3. Ca toată lumea să fie mulțumită, să se facă câte o statuie a Voievodului Mihai în fiecare cartier al Oradiei, mai puțin în Episcopia, că ăia sunt în stare să o topească.

4. Pentru calmarea spiritelor, numele de pe statuia ce urmează să fie amplasată în Cetate va fi în așa fel tradus încât să avem, de fapt, statuia ecvestră a lui Vasile cel Sfânt.

5. Cel mai bine ar fi să facem o statuie cu Ladislau și Mihai, împreună pe același cal. Cu siguranță nimeni nu va îndrăzni să critice ansamblul.

Acest articol este un pamflet și va fi tratat ca atare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!