După mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei, va fi amplasată în Cetate. Statuia ecvestră a fost dusă luni în fortăreață, pe bucăți, și urmează să fie asamblată, respectiv finisată. 

Monumentul a fost realizat la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, care a obținut sprijinul municipalității pentru ca acesta să fie expus în Cetate, pentru a cinsti memoria regelui sfânt al Ungariei. 

Printr-un comunicat comun, Primăria municipiului și reprezentanții eparhiei romano-catolice au transmis luni seara că „începând cu data de 22.08.2023 reprezentanții companiei Ronde Bosse Art S.R.L., care a realizat lucrarea în atelierele din Zimandul Nou, demarează lucrările de asamblare și finisare a statuii”.

Statuia Sfântului Ladislau urmează să fie montată în partea vestică a curţii exterioare a Palatului Princiar (în partea stângă după intrarea prin poarta principală). Înfăţişat în postură de rege-sfânt, Ladislau I apare pe un cal, pe cap poartă o coroană, iar mâna dreaptă ţine o bardă.

Nu se știe exact când anume va fi dezvelită aceasta în curtea fortăreței locale. „Durata execuției acestei lucrări (n.r. - de asamblare și finisare) este de aproximativ două săptămâni, după care părțile implicate vor reveni cu detalii referitoare la ultima fază a proiectului, mai exact recepția și introducerea în circuitul public”, se arată în comunicatul de presă menționat. 

sursa foto: Primăria Oradea

Statuia poartă semnătura artistului Deák Árpád. Aceasta are o înălțime de 5,3 metri și a fost turnată în bronz. Soclul a fost realizat în urma unei licitații derulate de Fundația de Protejare a Monumentelor. 

Amplasarea noului monument public în Cetatea orădeană a fost anunțată în februarie 2022 într-o conferință comună susținută de episcopul romano-catolic Böcskei László și de primarul Florin Birta. 

"Prin amplasarea statuii Sfântului Ladislau nu facem nimic nou. Noi practic revenim la tradiţia veche. În 1360-1365, în cetate a fost amplasată o statuie (n.r. a lui Ladislau), iar în anul 1395, cu ocazia bicentenarului canonizării Sfântului Ladislau, a fost amplasată prima statuie ecvestră a regelui, cam în aceleaşi locuri unde reflectăm noi să fie amplasată noua statuie", a detaliat atunci P.S. Böcskei László.

Statuile au fost topite de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660. Astfel, după mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau se va afla din nou în Cetatea orădeană.

La rândul său, edilul oraşului a spus: "Cred că aceste personalităţi trebuie marcate şi apreciate pentru ce au făcut pentru istoria oraşului nostru. Nu trebuie să ne uităm trecutul (...). De aceea, cred că aceste iniţiative sunt binevenite şi vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!