Inspectori ai Direcţiei Antifraudă şi poliţişti de Crimă Organizată din patru judeţe au descins, marţi, la sediile unor firme profilate pe comerţ cu legume şi fructe, iar 15 persoane din Bihor, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj au fost prezentate pentru audieri la sediul DIICOT Mureş. Acţiunea s-a făcut în cadrul unei anchete care vizează acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 1,6 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu 2012, trei societăţi comerciale din judeţul Mureş, controlate de cetăţeni sirieni, ar fi aprovizionat mai multe firme cu marfă în valoare de 6,8 milioane de lei, achiziţionată din spaţiul intracomunitar, prin interpunerea altor societăţi comerciale din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Aceste societăţi erau unele de sacrificiu: făceau scriptic achiziţiile din spaţiul comunitar, înregistrau în contabilitate tranzacţiile şi facturau marfa către firmele sirienilor care, în acest fel, îşi puteau deduce TVA aferent achiziţiilor.

Pe de altă parte, însă, societăţile interpuse nu plăteau TVA aferent vânzărilor fictive către societăţile deţinute de sirieni, ajungând să acumuleze datorii şi fiind aduse în stare de insolvenţă de către administratorii de fapt.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 1,6 milioane de lei, reprezentând TVA de plată.