Bihorenii care nu au primit voucherele sociale, prin care autoritățile s-au angajat să vireze, o dată la două luni, suma de 250 de lei, au șansa să „prindă” măcar a doua tranșă a acestui ajutor.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că a suplimentat listele de beneficiari, în urma unor informații actualizate de la Ministerul Muncii. Noii beneficiari vor primi cardurile până la începutul lunii septembrie.

Autoritățile de la București nu spun, însă, nimic despre faptul că unii cetățeni care meritau banii au ratat prima tranșă.

Liste actualizate

Potrivit unui comunicat al MIPE transmis miercuri după-amiază, cea de-a doua listă a beneficiarilor are cu 150.000 de nume în plus, față de cei 2,48 milioane de români care au primit cardurile în luna iulie.

„Cea de-a doua tranșă cuprinde cu 150.000 de noi beneficiari în plus față de cei 2.480.613, în urma actualizării permanente a listelor de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Noii beneficiari vor primi cardurile până pe 3 septembrie”, se arată în comunicatul Ministerului.

Apoi, pe 8 septembrie, toate cardurile vor fi alimentate cu a doua din cele patru tranșe de ajutoare sociale, în valoare de câte 250 de lei. Banii sunt destinați achiziției de alimente și de mese calde.

Potrivit MIPE, în această săptămână, reprezentanții Poștei Române se asigură că nu sunt beneficiari eligibili care să nu fi primit cardul, inclusiv cei care inițial nu au fost găsiți la domiciliu sau care nu au răspuns avizării. „Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, a comunicat Ministerul.

Persoanele considerate eligibile sunt pensionarii sau bolnavii încadrați într-un grad de handicap, care nu au venituri lunare mai mari de 1.500 de lei, familiile monoparentale sau cu mai mulți copii, care au venituri de cel mult 600 de lei pe persoană, și românii fără adăpost.

Nimic despre cei „uitați”

Autoritățile nu au suflat o vorbă despre beneficiarii care aveau dreptul și la prima tranșă de ajutor. Așa cum BIHOREANUL a scris, mai mulți cetățeni din județul Bihor au reclamat că, deși au venituri mici și ar fi trebuit să primească voucherele sociale, nu le-au primit. Chiar dacă acest ajutor este unul modic (în medie, un român sărman primește 4 lei pe zi), mulți dintre ei au reală nevoie de el. 

Revoltător este și că oamenii nu au știut cui să se adreseze: în timp ce Poșta Română le-a spus doar că nu a primit carduri cu numele lor inscripționate, nicio instituție locală nu a putut să-i lămurească de ce nu au fost considerați eligibili și, mai ales, ce trebuie să facă astfel încât să își primească voucherele. Listele s-au făcut la București...

Descumpăniți și plimbați între instituții, mulți bihoreni au apelat la BIHOREANUL pentru a primi răspunsuri, însă fără succes: nici solicitările transmise de jurnaliștii redacției către cele două ministere – al Investițiilor Europene și al Muncii - nu au primit încă răspuns.

În schimb, prin comunicatul transmis acum de MIPE, șeful instituției, bihoreanul Marcel Boloș, vorbește despre... simplificarea procedurii. „După o primă etapă dificilă în care am reușit să emitem și distribuim carduri pentru aproximativ 2,5 milioane de beneficiari, suntem deja în pregătiri pentru cea de-a doua, pe care o vom finaliza în prima parte a lunii septembrie. Acum, cu siguranță procedura este mult mai simplificată, pentru că alimentarea se face cursiv pentru toți cei eligibili. La cei 2.480.613 de beneficiari din prima tranșă se adaugă alți aproximativ 150.000 de români care vor avea parte de ajutor pentru alimente și mese calde”, a transmis, sec, ministrul Boloș. 

Ajutoare valabile un an

MIPE a mai anunțat că cea de-a doua emitere de carduri va include nu doar persoanele omise din listele inițiale, ci și cele devenite eligibile începând cu 1 iulie 2022. „Listele cu beneficiarii vor fi actualizate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale până la sfârșitul acestei săptămâni, incluzând noii beneficiari, și vor fi verificate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, conform prevederilor din OUG nr. 63/2022, în cursul săptămânii viitoare”, a mai informat MIPE.

Emiterea noilor carduri este planificată să se finalizeze în data de 22 august, iar apoi, până la începutul lunii septembrie, se va face livrarea prin Poșta Română către beneficiari.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Cardurile ajung la beneficiari împreună cu scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare, inclusiv codul PIN,  detalii despre magazinele unde se pot fi utilizate și un număr de telefon pentru cazurile în care sunt probleme. 

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!