La Congresul de constituire a Partidului Noua Republică, două orădence au fost alese în funcţii de conducere la nivel naţional: informaticianul Rodica Ardelean, ca membru în Comitetul Executiv Naţional, şi avocatul Diana David, ca preşedinte al Comisiei de Integritate şi Arbitraj, a anunţat unul dintre fondatorii formaţiunii, scriitorul Traian Ştef, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri în prezenţa celor două colege.

Acesta şi-a exprimat, indirect, şi pronosticurile în privinţa şanselor de reuşită ale celor mai importanţi aleşi locali din Oradea şi Bihor.

Politica de pe margine

După ce şi-a prezentat, pe scurt, opinia asupra situaţiei politice din România, punctând că nu este normal ca actualul Guvern să nu respecte deciziile unor instituţii precum Curtea Constituţională chiar dacă acestea "pot fi politizate", Traian Ştef a făcut două observaţii şi despre politica locală. În acest sens, el şi-a exprimat aprecierea pentru primarul Oradiei, Ilie Bolojan, justificând-o prin faptul că acesta "nu se implică politic în toată această harababură", dar şi prin gestul edilului de a-l fi promovat ca viceprimar pe avocatul Mircea Mălan, persoană pe care Ştef a descris-o ca îndeplinind exigenţele de profesionalism şi moralitate ale Partidului Noua Republică.

În schimb, cu privire la ceea ce se poate întâmpla în următorii patru ani la Consiliul Judeţean, Traian Ştef s-a arătat sceptic, amintind că instituţia va fi condusă de trei şefi de partide, Cornel Popa, Alexandru Kiss şi Ioan Mang, iar în această situaţie este doar o speranţă ca "aducerea Bihorului pe primul loc" - cum suna promisiunea electorală - "să nu fie prilej de ironie".

"Nu vindem candidaturi"

În ce priveşte organizarea PNR, Traian Ştef, Rodica Ardelean şi Diana David au anunţat că în prezent există interes ca, pe lângă filiala Oradea, structurată pe baza Grupului de Iniţiativă Locală care a adunat 1.300 de semnături necesare înfiinţării partidului, să se organizeze structuri locale şi la Aleşd, Salonta şi Marghita.

Pe de altă parte, peste trei săptămâni va avea loc prima conferinţă judeţeană a partidului, unde va fi aleasă o conducere formată dintr-un preşedinte, cel mult trei vicepreşedinţi şi încă cinci membri.

După acest pas, următorul obiectiv va fi selectarea potenţialilor candidaţi pentru alegerile parlamentare din toamnă, Ştef precizând că procedura va viza doar membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţ, fiindcă nimeni nu va impune candidaturi de la Bucureşti, care să îndeplinească criteriile de profesionalism şi moralitate, întrucât "nu scoatem la mezat" candidaturile.

Diana David a arătat că, după selectarea candidaţilor, aceştia trebuie validaţi de Comisia de Integritate şi Arbitraj, ultimul filtru care să împiedice eventuala ascensiune a oportuniştilor sau persoanelor cu probleme "de dosar".

Deocamdată, potrivit informaţiilor furnizate de cei reprezentanţi, PNR Bihor are 1.300 de membri fondatori (câţi au semnat pentru înfiinţarea formaţiunii), din care 10-15 membri sunt activi.