Aleșii bihorenilor au aprobat în unanimitate, marți, asocierea Consiliului Județean cu trei municipalități și cu trei ONG-uri pentru organizarea și desfășurarea în comun, săptămânal, a unor târguri de produse locale tradiționale.

Este vorba despre un proiect între CJ Bihor, consiliile locale Oradea, Marghita și Beiuș, Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, precum și Asociația Agricultorilor din Valea Ierului.

Concret, CJ și-a asumat achiziționarea de standuri mobile, demontabile, ușor de asamblat, dezasamblat și depozitat, și apoi punerea acestora la dispoziția producătorilor pentru a-și desface produsele, cu condiția să fie autentice, indiferent că este vorba de legume, fructe, miere ori de pălincă, dulcețuri, mezeluri sau murături.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a exemplificat că un asemenea târg va fi organizat în Oradea în fiecare sâmbătă, în Piața Unirii, ca un fel de piață volantă, iar în celelalte zone frecvența va fi tot săptămânală sau de câte ori va fi nevoie, deciziile în acest sens urmând să le ia municipalitățile din Beiuș și Marghita, primele care și-au manifestat această intenție, după Oradea.

Liderul grupului de consilieri județeni PSD, Bujor Chirilă, l-a felicitat pe Bolojan, dând de înțeles că șeful administrației județene ar fi dat ascultare consilierilor municipali din Oradea ai acestui partid, care au propus și ei organizarea de piețe volante, în timp ce omologul său de la UDMR, Borsi Lorant, a cerut ca și alte organizații de producători să fie cooptate în asociere.

„Suntem deschiși, să vină cât mai multe asociații, pentru că interesul nostru este ca bihorenii să aibă cât mai multe oferte de produse autentice tradiționale”, a spus Bolojan.

Se estimează că târgurile vor fi funcționale din această toamnă.

Produsele comercializate în cadrul acestora vor fi promovate ca „produse în Bihor”, dar vor fi și verificate dacă au fost produse cu adevărat în localitățile din județ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!