Comunele din Zona Metropolitană Oradea vor avea internet gratuit. ZMO şi Primăria Debreţin au lansat, miercuri, la Oradea un proiect european privind achiziţia şi instalarea unui număr de 27 de pachete hot sports cu internet wireless gratuit în cele 11 comune biohrene şi în oraşul Debreţin.

Proiectul, în valoare de 437.781 euro, din care 96% cofinanţare UE şi 4% contribuţia partenerilor, este menit să asigure accesul gratuit la internet al localnicilor şi turiştilor şi va trebui implementat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

"Prin intermediul acestui proiect, se oferă o nouă posibilitate pentru dezvoltarea relaţiilor de parteneriat între cele două oraşe. Colaborarea dintre cele două structuri este cu atât mai importantă cu cât doar împreună suntem suficient de mari ca să fim luaţi în seamă din punct de vedere al economiei, turismului sau serviciilor de sănătate", a declarat cu această ocazie viceprimarul de Oradea, Rozalia Biro.

Prezent la eveniment, viceprimarul oraşului Debreţin, Pajna Zoltan, a insistat pe marginea importanţa colaborării în vederea atragerii de fonduri europene pentru finanţarea proiectelor transfrontaliere.

"Amândouă oraşele, Oradea şi Debreţin, au interesul de a accesa o bucată cât mai mare din fonduri europene pentru a rezolva cât mai multe dorinţe şi necesităţi ale cetăţenilor. Indiferent de realizările avute, decalajele faţă de oraşele din Uniunea Europeană sunt evidente, de aceea trebuie să folosim toate oportunităţile pentru a reduce aceste diferenţe", a spus viceprimarul de Debreţin.

Conform proiectului, până la 31 ianuarie 2013 vor fi montate 11 pachete hot spots în comunele din Zona Metropolitană şi alte 16 în Debreţin. La fel, vor fi instalate câte două info-chioşcuri în ZMO şi Debreţin.

"În fiecare comună din ZMO se va introduce internet wireless, cu predilecţie în zonele aglomerate cum ar fi şcoala, biblioteca sau căminul cultural, pentru a beneficia de aceste facilităţi un număr cât mai mare de localnici, dar şi turiştii care vizitează localitatea", a declarat Ciprian Barna, directorul ZMO.

Spre exemplu, conducerea comunei Sânmartin a hotărât să monteze kit-urile de internet în zona centrală a staţiunii Băile Felix şi nu în centrul de comună, pentru a oferi un serviciu suplimentar şi gratuit turiştilor.

La rândul ei, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie va implementa în cursul acestui an un proiect european care are ca scop introducerea de internet wireless gratuit în zonele aglomerate din municipiu.