Conducerea Centrului Judeţean Bihor al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură este îngrijorată. Motivul? Din 1 şi până în 18 martie au fost depuse doar 6.067 de cereri unice de plată pe suprafaţă, adică doar 15,25% din numărul total de cereri depuse în acelaşi scop în 2012, pentru o suprafaţă de doar 8,47% (27.790 hectare) din suprafaţa pentru care au fost depuse cereri în anul trecut.

Cererile unice de plată le pot face toţi proprietarii de terenuri agricole mai mari de un hectar, care pot primi sprijin de la bugetul UE şi de la cel al României, anul trecut cuantumul sumei fiind de 119,66 euro/hectar de la UE şi 35 euro/hectar de la bugetul naţional, sumă la care se adaugă alţi bani, în funcţie de categoria terenului (pentru măsurile 211 - zonă montană defavorizată, 212 - zonă defavorizată alta decât cea montană, şi 214 - pajişti, practici tradiţionale, culturi verzi, agricultură ecologică etc).

De asemenea, la APIA pot depune cereri pentru a primi sprijin şi aşa-numiţii rentieri, adică persoanele de peste 62 de ani sau persoanele pensionate de boală, care şi-au dat terenul în arendă (primind în schimb 50 de euro/hectar/an) sau care l-au vândut (primind în schimb 100 euro/hectar/an), singura obligaţie fiind să-şi vizeze anual carnetul de rentier.

"Toţi cetăţenii care se încadrează în aceste categorii pot depune la noi cereri din 1 martie până în 15 mai, dar ne îngrijorează faptul că nu o fac, ceea ce ne face să credem că se vor buluci pe ultima sută de metri, adică în ultima parte a perioadei de depunere a solicitărilor. Problema este că dacă nu se încadrează în termenul de 15 mai şi depun solicitările după această dată, vor fi penalizaţi cu 1% pe zi din sumele la care au dreptul, dacă depun cererile până pe 10 iunie, iar dacă se trezesc după această dată nu vor mai primi anul viitor niciun leu", a explicat pentru BIHOREANUL directorul executiv al APIA Bihor, Florian Pavel.

"Noi am trimis invitaţii prin poştă tuturor fermierilor care au depus cereri de plată pentru suprafaţă în cursul anului trecut, precum şi rentierilor agricoli, informându-i cu privire la data, ora şi numele funcţionarului APIA care le va prelua cererea, centrul local sau judeţean la care trebuie să depună cererea şi documentele pe care trebuie să le aducă", a mai spus Pavel.


"Din păcate, însă, am constatat că fermierii nu respectă programările făcute şi s-au prezentat mai puţini, supunându-se riscului de a nu le mai putea primi în ultimele zile solicitările şi de a fi penalizaţi băneşte", a arătat directorul APIA Bihor.