Un număr de 34 de bihoreni întorşi din Marea Britanie aşteaptă de mai bine de o lună să-şi preschimbe permisul de conducere din Marea Britanie, cu altele româneşti.

Reprezentanţii Direcţiei Regim Permise ridică din umeri şi spun că nu pot verifica documentele originale şi nici cazierul rutier al solicitanţilor din cauza Brexit-ului, care a întrerupt temporar căile de comunicare între cele două state, prin lipsa unor acorduri bilaterale. Situaţia e valabilă în plan naţional.

Din şofer, pasager

Orădeanul Florin Dumea s-a întors în ţară anul trecut, după 20 ani petrecuţi în Anglia. Când a plecat, avea permis de conducere pe care l-a înlocuit acolo cu unul emis în Marea Britanie, iar acum, când a revenit în România, a cerut să i se preschimbe documentul englezesc cu un permis de conducere românesc.

"Am depus o solicitare pe 18 ianuarie. Pe 24 ianuarie îmi expira permisul de conducere emis în Marea Britanie. Înţeleg că, în astfel de cazuri, autorităţile cer şi primesc de la cele din Marea Britanie un fel de aprobare, în care se arată că nu mi s-a ridicat permisul acolo. Nu au făcut-o nici până azi, cererea mea zace acolo, la fel ca alte zeci. Am fost în audienţe, inclusiv la Prefectură. Nu mi se eliberează nici măcar o dovadă, să pot conduce în perioada aceasta", spune Dumea.

Informaţii online

Problema orădeanului este cu atât mai gravă cu cât are un copil bolnav, care necesită o intervenţie chirurgicală dificilă în străinătate şi, implicit, drumuri de făcut. "Toată lumea spune doar că problema este generală, că în toată ţara e la fel, şi nu există deocamdată nicio soluţie. Ar putea dura chiar şi o jumătate de an, timp în care eu sunt privat de un drept al meu", spune Dumea, explicând că, de fapt, verificările s-ar putea face online, în mai puţin de 5 minute.

"Autorităţile din Marea Britanie au o platformă online, unde se pot verifica toate permisele de conducere, cazierul rutier al persoanelor, chiar şi maşinile. Nu înţeleg de ce nu se poate verifica acolo, de ce trebuie acorduri internaţionale dacă acea platformă e publică şi accesibilă din orice colţ al lumii", zice el.

Soluţia găsită de orădean? Ca să se poată urca la volan, Dumea a decis să se întoarcă în Anglia şi să-şi reînnoiască permisul englezesc. "Dacă se rezolvă situaţia în România, voi face o nouă cerere de preschimbare. Până atunci, voi conduce cu permisul britanic", spune el.

Dispoziţie: să aştepte!

Situaţia nu este, însă, singulară. Doar în Bihor sunt 34 de cereri de preschimbare a unor permise de conducere emise în Marea Britanie, cu altele româneşti, iar dosarele zac în nelucrare. 

Cu aceeași problemă se confruntă și 10 cetățeni din județul Alba, întorşi din Marea Britanie, după cum arată Alba24.ro, precizând că nici aceștia nu își pot preschimba permisele de conducere. Motivele? Aceleași: autoritățile române nu mai pot verifica documentele originale şi nici cazierul rutier al solicitanţilor din cauza Brexit-ului.

Până anul trecut, procedura era simplă, verificările fiind făcute prin canalele de comunicare stabilite la nivelul Uniunii Europene. După ieşirea Marii Britanii din UE, însă, procedurile comunitare nu mai sunt valabile, iar între cele două state nu există încă acorduri care să permită reglementarea situaţiei.

În loc să găsească o rezolvare, chiar şi temporară, oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au transmis în teritoriu o dispoziţie prin care le cer funcţionarilor de la Direcţiile Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor să preia dosarele, dar să "îi informeze" pe solicitanţi "despre posibilitatea creşterii perioadei de eliberare a noului permis de conducere în funcţie de durata verificărilor".

Presiuni la Bucureşti

Contactacţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Prefecturii Bihor susţin că, la presiunea şoferilor "traşi pe dreapta" de Brexit, au făcut deja mai multe demersuri la Bucureşti, pentru a solicita găsirea unei soluţii, chiar şi temporare.

"S-au făcut mai multe adrese la Bucureşti, la Direcţia Generală pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului, la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Problema este generală, la nivelul întregii ţări, se fac demersuri deja pentru reglementarea situaţiei. Dar sunt de durată", spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ligia Oala. 

Până atunci, dacă nu vor să aştepte, şoferii cărora le-au expirat permisele de conducere britanice au două variante: ori se întorc în Anglia, la fel ca Florin Dumea, să le reînnoiască pe cele obţinute acolo, ori se înscriu la şcoala de şoferi.