De joi, 1 octombrie, bihorenii vor putea vizita cele trei expoziții permanente realizate din obiectele de patrimoniu ale Muzeului Țării Crișurilor, fiind vorba despre Lapidariu, secția de Științe ale Naturii și cea de Arheologie și Istorie. Pe lângă valoarea muzeografică a obiectelor, expozițiile sunt dotate și cu mai multe sisteme interactive: tochscreen-uri, animații 3D sau jocuri.

Prin tunelul timpului

Prima dintre ele este Lapidariul, expoziție aflată în sala de la demisolul MȚC, care prezintă fragmente de coloane, ancadramente de la ferestre, nervuri, fragmente de statui, acestea fiind rodul cercetărilor arheologice efectuate de specialiștii muzeului orădean începând de la finele secolului al XIX-lea. În Lapidariu vizitatorii vor mai putea vedea și machete care reconstituie monumente medievale din Bihor, fiecare însoțită de un film care oferă informații legate de istoria, stilul de construcție și decorațiunile interioare.

Cea de-a doua expoziție, cea de Științe ale Naturii se află la etajul 1 al instituției. Vizitatorii vor trece mai întâi printr-un tunel al timpului, unde este prezentată evoluția vieții de la Precrambian, la era dinozaurilor și apariția primilor oameni. „A doua parte este cea de paleontologie–geologie, o zonă de muzeu interactivă care, pe lângă monitoarele touchscreen, conține și o mașină a timpului unicat în România. Tot aici putem vedea un schelet de mamut descoperit în Oradea, reconstituirea, la o scară mică, a unei balene preistorice, fragmente de schelet ale unor dinozauri descoperiți în Bihor, dar și un film menit să creeze vizitatorilor o imagine cât mai reală a mamuților care trăiau pe Terra acum câteva milioane de ani”, se arată într-un comunicat al Muzeului.

Viața în alte timpuri

Tot la etajul 1 al MȚC, a fost finalizată recent expoziția permanentă a secțiilor de Arheologie și Istorie. O sală prezintă viața și locuirea umană din paleolitic, neolitic și eneolitic, iar o alta epoca bronzului cu artefacte valoroase descoperite în situri arheologice din Bihor. Alte două săli sunt dedicate cele de-a doua epoci a fierului și perioada daco-romană.

În sălile dedicate Evului Mediu ies în evidență tezaurul de vase din argint descoperit la Tăuteu – prezent pentru prima oară într-o expoziție permanentă a Muzeului, o replică a unui atelier de prelucrat piepteni, reconstituirea unui bordei din acea perioadă și cercetările arheologice făcute în Cetatea Biharia. Bihorenii mai pot vedea reconstituirea unei săli princiare dintr-o cetate medievală, în care sunt prezentate piese de armură și arme, dar și sala meșteșugurilor din Bihorul medieval.

Din 1 octombrie

Cele trei expoziții constituie primul circuit muzeal realizat în noul sediu al MȚC din strada armatei Române și sunt deschise publicului începând de joi, 1 octombrie. 

Vizitatorii sunt rugați să respecte regulile de distanțare socială și de dezinfectare și, de asemenea, să respecte indicațiile personalului insituției și traseele de vizitare. Se pot face programări pentru grupuri (maxim 15 persoane) la numărul 0259/706101, dar din cauza pandemiei nu se pot face ghidaje.

Prețul de vizitare a tuturor expozițiilor de la Muzeul Țării Crișurilor, permanente și temporare, cu excepția Vivariului, este de 12 lei pentru adulți și 6 lei pentru copii peste 4 ani, elevi, studenți, pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistență socială, veteranii de război, lucrătorii actuali și pensionarii din rețeaua muzeistică națională.