Studiul a fost realizat de studenţii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi de cei de la Facultatea de Ştiinţe Juridice din Universitatea Oradea, pe un eşantion de 584 de persoane.

„Dintre respondenţi, 78,23% au fost părţi într-un litigiu, diferenţa fiind reprezentată de martori, avocaţi sau consilieri juridici", a explicat vicepreşedinta Curţii de Apel Oradea (CAO), judecătoarea Dana Cigan.

Potrivit rezultatelor, doar 44,4% dintre cei intervievaţi au încredere în sistemul judiciar, iar 31,27% susţin că cea mai mare parte a sistemului este coruptă iar 15,14% cred că aproape întregul personal ia mită.

Cu toate acestea, justiţiabilii din Bihor sunt mulţumiţi în general de activitatea funcţionarilor din cadrul instanţelor orădene şi 92,9% recunosc faptul că nici ei şi nici altcineva din familie nu au dat vreo atenţie pentru soluţionarea unui caz în instanţă. 89,1% spun că nici nu au apelat la o cunoştinţă sau prieten pentru a-i ajuta în acest sens.

„Răspunsurile care ne bucură sunt cele referitoare la încrederea subiecţilor în instanţele locale, prin comparaţie cu întregul sistem, răspunsurile fiind favorabile instanţelor din Oradea, deşi percepţia colegilor din alte judeţe este inversă în legătură cu instanţele de aici", a mai spus Cigan.

Studiul arată că 63,78% dintre cei care au răspuns întrebărilor sunt mulţumiţi de modul de funcţionare a instanţelor din cadrul Curţii de Apel Oradea, iar 78,50% sunt satisfăcuţi de felul în care angajaţii acestora îşi fac datoria.

Există probleme legate de termenul de soluţionare a dosarelor, spaţiul este inadecvat, şi sunt prea multe dosare într-o şedinţă, cred peste 60% din subiecţi, în schimb peste 85% sunt de părere că judecătorii s-au exprimat clar, cunosc dosarul şi s-au comportat respectuos şi într-o manieră imparţială. „Studiul arată că avem o problemă cu modul în care se gestionează dosarele şi se asigură circulaţia acestora, 60% este un procent mare, care trebuie să ne dea de gândit şi ne obligă să găsim soluţii pentru decongestionarea situaţiei", a mai arătat vicepreşedinta CAO.

Totodată, 93,21% consideră că trebuiesc luate măsuri pentru înfiinţarea unui sistem de răspundere pentru cei care comit greşeli profesionale, 87,99% sunt pentru simplificarea legislaţiei, iar 72,86% pentru introducerea în curricula liceelor a unei materii juridice generale.