Doar 1.702 femei între 24 şi 65 de ani, cele mai expuse bolii, au fost testate în primele şapte luni ale acestui an în cadrul programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, a dezvăluit şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, miercuri, la cea mai recentă reuniune a Colegiului Prefectural, unde a prezentat stadiul desfăşurării programelor naţionale de sănătate derulate prin DSP.

Potrivit dr. Rahotă, pentru acest program, care asigură gratuitatea testării Babeş-Papanicolau pentru toate femeilor din grupa de vârstă sus-amintită, indiferent dacă au sau nu calitatea de asigurat, a fost alocată judeţului Bihor suma de 313.000 lei pe întregul an, finanţarea pe primul semestru fiind de 148.079 lei, iar gradul de utilizare a acestei sume de 100% doar la Spitalul Pelican, în timp ce la Spitalul Judeţean acesta a fost de numai 41,58%.

Explicaţia constă în faptul că medicii de familie din Bihor nu îşi conving pacientele din listă să treacă prin screening, cele mai multe paciente alegând să facă testarea la spitalul privat, nu la Maternitate.

Situaţia este, deja, una caracteristică judeţului Bihor, o statistică întocmită în 2016 relevând că în cei trei ani precedenţi - 2013, 2014 şi 2015 - au făcut analizele gratuite, trimise de medicii de familie, doar 6% dintre bihorencele cu vârste între 24 şi 65 ani. În 2017, nepăsarea a definit şi Ministerul Sănătăţii, care nu a asigurat în judeţul Bihor nicio doză de vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Pe de altă parte, în primele şapte luni ale anului curent au rămas necheltuite şi sume alocate altor programe naţionale de sănătate.

De pildă, pentru programul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile judeţului Bihor i-au fost alocaţi 27.000 lei pentru întregul an, din care pentru primul semestru doar 554 lei, gradul de utilizare a acestei sume fiind de numai 55,4%. În cadrul acestui program, arată raportul prezentat de DSP Colegiului Prefectural, au fost realizate în prima parte a anului 38 activităţi pentru depistarea, raportarea şi investigarea a 12 focare de boli transmisibile.

La fel, pentru programul se prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei s-au alocat pe acest an 551.000 lei, din care pentru primul semestru finanţarea a fost de 40.763 lei, însă şi referitor la această sumă gradul de utilizare a fost de numai 38,82%.

Banii alocaţi au fost cheltuiţi în totalitate, în schimb, pentru programul de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei cu HIV, prevederea bugetară pe tot anul fiind de 706.000 lei, iar finanţarea pentru primul semestru de 426.000 lei, sumă cheltuită integral.