Muzeul Învățătorului din Băița va putea fi vizitat în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului cultural Noaptea Muzeelor la Sate, care va avea loc la nivel național pe 31 august. De asemenea, site-ul povesteabaiteibh.ro și documentarul video „Povestea Băiței” vor fi lansate cu această ocazie.

Pe 31 august, porțile muzeului vor fi deschise între orele 19 și 23, iar accesul va fi gratuit, fiind organizate și tururi ghidate.

Muzeul Învățătorului a fost deschis de Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” în 2021, în clădirea vechii Școli Primare din Băița. Acesta adăpostește o colecție impresionantă de obiecte educaționale, uniforme școlare, tăblițe de scris vechi de peste 100 de ani, bănci școlare, manuale și diverse instrumente didactice.

O parte din muzeu reconstituie o sală de clasă tradițională și o cameră a învățătorului, oferind vizitatorilor șansa de a se întoarce în trecutul educațional al zonei.

Potrivit unui comunicat trimis de Nicolae Bortoș, președintele Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, documentarul „Povestea Băiței”, care va fi lansat cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate, are o durată de 35 de minute, este realizat în colaborare cu Asociația Cei 40 de Mucenici și prezintă istoria localității Băița.

„Istoria acestor locuri a fost și este înnobilată de prezența simbolică a împărătesei Maria Tereza, sub ale cărei auspicii s-a dezvoltat mica așezare montană cu pământuri aurifere - și nu doar aurifere”, transmit organizatorii. 

Documentarul video a fost realizat cu sprijinul dr. Ramona Novicov, critic de artă și conferențiar universitar la Universitatea din Oradea, dr. Cristina Liana Pușcaș, istoric, și Nicolae Bortoș, președintele Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”.

Tot pe 31 august, o casă tradiţională din Husasău de Tinca, transformată de câţiva ani în Centrul Cultural de Reconectare la Viaţa Simplă, şi fostul magazin sătesc din aceeaşi localitate vor găzdui Noaptea Muzeelor la Sate.

Antonia Dobai 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!