Ministra Educației, Ligia Deca, și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, au semnat vineri la Oradea un contract de finanțare de 6 milioane de euro, bani cu care județul va cumpăra microbuze electrice pentru elevi.

„Școlile din județul Bihor vor fi dotate în perioada următoare cu o flotă de microbuze care va asigura transportul copiilor din zonele izolate, din zonele unde nu mai pot fi constituite structuri de învățământ, și vor duce grupe de studiu către centrul de comună”, a explicat Bolojan, cu ocazia semnării contractului.

Banii sunt asigurați de Ministerul Educației prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dar vor acoperi mai puțin de jumătate din necesarul Bihorului.

Mai precis, în timp ce primăriile din județ au nevoie de 80 de microbuze școlare, cele 6 milioane de euro vor ajunge pentru cel mult 35, în condițiile în care din aceiași bani trebuie să se facă și stațiile de încărcare pentru aceste vehicule electrice.

„Vom face o licitație, dar suma va acoperi aproximativ 30-35 de microbuze, depinde și de opțiunile lor”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, prezent și el la semnarea  contractului.

Microbuzele vor fi distribuite primăriilor în baza unui clasament dictat de criterii precum numărul elevilor care trebuie transportați și distanțele pe care le au de parcurs spre școală. „Deci foarte probabil comunele montane, comunele întinse ca și suprafață vor primi aceste dotări”, a precizat Bolojan.

Pe de altă parte, autoritățile județene încearcă să atragă fonduri pentru achiziții similare de la Ministerul Mediului.

Tot vineri, la Oradea, Deca și Bolojan au semnat și un contract de finanțare de 19 milioane de euro pentru campusul dual pe care CJ Bihor îl construiește pe strada Ceyrat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!