Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că a emis în urmă cu o zi 175 ordine de încetare a mandatelor pentru tot atâţia aleşi locali care fie candidează la alegerile locale din 27 septembrie din partea altor partide decât cele pe listele cărora au fost aleşi în urmă cu patru ani, fie candidează acum în altă unitate administrativ teritorială decât în 2016 şi, deci, a intervenit o schimbare de domiciliu.

În cea dintâi situaţie, adică traseişti, sunt, în Bihor, 4 primari de comune şi 170 consilieri, iar în cea de-a doua un primar.

În ce priveşte primarii, este vorba despre Paul Cristian (din Lăzăreni), Baba Petru (din Nojorid), ambii trecuţi de la PSD la PNL, despre Fărcuţa Sabina (din Drăgeşti), care a trecut de la PNL la PSD, despre Bandula Ioan (primarul din Boianu Mare), care a trecut de la ALDE la PNL, şi despre Popa Gabriel, care în 2016 a fost ales primarul comunei Lazuri de Beiuş, din partea PNL, iar acum candidează din partea aceluiaşi partid pentru Primăria municipiului Beiuş, aşadar şi-a schimbat domiciliul.

Ordinele de încetare a mandatelor au fost emise în baza Legii nr. 14/2003 privind partidele politice, în conformitate cu care înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior, precum şi a Codului administrativ, potrivit căruia mandatul primarului şi consilierilor încetează de drept în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales inițial.

Cu o lună, în 18 august, după termenul de înscriere a candidaturilor la alegerile locale, prefectul Dumitru Țiplea a solicitat secretarilor generali ai comunelor, oraşelor şi municipiilor din Bihor să identifice și să comunice cazurile în care aleșii locali se află în situația menționată mai sus. 

Prin urmare, miercuri au fost semnate ordinele de încetare a mandatelor pentru 170 de consilieri locali și 5 primari dintr-un total de aproximativ 1.350 de aleși locali ai județului Bihor. 

Din cele 101 unități administrativ-teritoriale din judeţ, situațiile de încetare de drept a mandatelor se aplică în 31 de UAT-uri pentru câte un ales local, în 28 de UAT-uri pentru 4 sau mai puțini aleși locali, în 9 UAT-uri pentru mai mult de 4 aleși locali. Prin urmare, doar în 33 de UAT-uri din Bihor nu există traseişti de această dată.  

Pentru a asigura continuitatea activității administrațiilor locale, prefectul Țiplea a pus în vedere autorităților locale obligativitatea demarării procedurilor pentru validarea mandatelor de supleanți care îndeplinesc condițiile legale, aşa încât aceştia să fie validaţi ca membri ai Consiliilor Locale în locul aleşilor pentru care au fost emise ordine de încetare a mandatelor.