Cu toate că, potrivit numărului locuitorilor din judeţ cu drept de vot, circumscripţia electorală nr. 5 Bihor este reprezentată în Parlamentul României de 13 parlamentari, din care 4 senatori şi 9 deputaţi, bihorenii vor avea în legislatura 2020-2024 un al 14-lea ales.

Este vorba despre deputatul Adrian Miroslav Merka, ales ca reprezentant al Uniunii Democratice a Cehilor şi Slovacilor, al cărei preşedinte şi este, şi care a mai avut până acum alte trei mandate, în legislaturile 2004-2008, 2008-2012 şi 2012-2016, acesta din urmă întrerupt din cauza unei condamnări penale.

În România, potrivit ultimului recensământ, din 2011, trăiesc 17.199 slovaci, reprezentând 0,1% din populaţia ţării, cele mai mari comunităţi fiind în judeţele Arad (1,25% din totalul populaţiei) şi în Bihor, unde reprezintă 1,22% din totalul populaţiei, adică 6.091 persoane.

Condamnat şi reabilitat

Cel de-al treilea mandat i-a fost întrerupt lui Merka în anul 2015, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, găsindu-l vinovat de conflict de interese, acuzaţie pe care procurorii instanţei supreme i-au adus-o deoarece îşi angajase ambii părinţi, cu contracte de muncă, la cabinetul parlamentar, iar aceştia au încasat de la Camera Deputaţilor 39.180 lei. Prin sentinţă, lui Merka i s-a interzis şi exercitarea unei funcţii publice timp de 3 ani.

Potrivit Codului Penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă sau un afin până la gradul II inclusiv (...) se pedepseşte cu închisoare de 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică (....) Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Aşadar, în cazul lui Adrian Miroslav Merka, "reabilitarea" a survenit în 2018, prin expirarea celor 3 ani de interdicţie de a mai fi deputat.

Profesor, inginer, jurist

Contactat de BIHOREANUL, Merka a declarat că a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru cel de-al patrulea mandat "la propunerea UDSCR, în condiţiile în care în Bihor se află cea mai mare comunitate slovacă din ţară".

Profesor de educaţie fizică şi sport, inginer şi jurist, Adrian Miroslav Merka are 44 de ani şi domiciliază în comuna Popeşti, unde în tinereţe a şi fost profesor de sport la Liceul Teoretic Jozef Kozacek din satul Budoi.

El a absolvit specializarea Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea din Oradea în 1999, iar în 2002 a obţinut o diplomă de masterat în Management Educaţional, la aceeași universitate.

În anul 2007, cu un an înainte să-şi încheie primul mandat de deputat, Merka a absolvit a doua facultate, de Inginerie Mecanică şi Tehnologică, specializarea inginerie economică, tot la Universitatea din Oradea, iar în anul 2010, la jumătatea celui de-al doilea mandat, a treia facultate, de Drept, de data aceasta la Universitatea Vasile Goldiş din Arad, care are o filială la Marghita. În 2012 Merka s-a înscris şi la un al doilea masterat, în Finanţe – Bănci – Contabilitate, la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Bucureşti.