Parcul Traian, sub asediu
Sute de VIP-uri locale, de cadre ale Ministerului de Interne, în frunte cu soboare de preoţi conduse de preasfinţiţii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea, au stat cuminţi zeci de minute în picioare, aşteptând sosirea invitaţilor de la Bucureşti, care urmau să taie, vineri dimineaţă, panglica la sediul, reamenajat integral, al IPJ Bihor.
Jumătate din Parcul Traian a fost ocupată de invitaţii la manifestare, provenind din cele mai pestriţe instituţii şi categorii, iar măsurile organizatorice echivalau cu cele destinate unei vizite de stat: Poliţia a scos de la Primărie aprobare şi pentru a bloca circulaţia, şi pentru a elibera parcările publice din zonă, agenţii explicând oricărui muritor care îndrăznea să spere la un loc de parcare că acestea "sunt destinate coloanei oficiale".
Inclusiv viceprimarul Gheorghe Carp a fost trimis la plimbare, după ce parcase - culmea - maşina Primăriei într-un loc administrat de municipalitate, dar i-a făcut poliţistului scandal, iar acesta a renunţat, ruşinat, să elibereze amplasamentul.
"Aici munceşte tata!"
În sfânta tradiţie românească, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă în curtea Inspectoratului, după clasica tăiere de panglici, iar apoi au sfinţit cu aghiasmă încăperile proaspăt amenajate, care au fost vizitate, la pas alert, de sutele de invitaţi şi de jurnalişti. Impresia generală? Spaţii mai aerisite, multă curăţenie, aparatură de ultimă oră, ordine, bun gust, dar totuşi, prea multe zăbrele contrastând cu geamurile termopan, şi mobilă luată en-gros, care depersonalizează birourile funcţionarilor.
Amfitrionul evenimentului s-a dovedit a fi nu tânărul şef al Inspectoratului, comisarul şef Adrian Bucur, ci fostul şef al IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa, actualmente şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, cel sub mandatul căruia au început lucrările şi care, de altfel, s-a şi luptat - fără a fi nevoie de multe insistenţe, dată fiind originea ministrului Blaga - pentru alocarea resurselor financiare.
La şedinţa inaugurală, Popa a declarat că de modernizarea sediului se vor bucura atât lucrătorii de Interne, care au acum condiţii de lucru moderne, cât şi cetăţenii, care vor avea parte de servicii de calitate şi vor căpăta încredere în instituţie. "A venit timpul să vă dăm cheile de la birourile voastre noi. De acum, când copiii vă vor vizita la serviciu, să le spuneţi cu mândrie: Aici munceşte tata!", le-a spus chestorul cadrelor adunate la şedinţa festivă.
Potrivit lui Popa, amenajarea noului sediu al Poliţiei Bihor a început în 2006, investiţia totală s-a ridicat la 15,6 milioane de lei (17,6 milioane, conform unui comunicat oficial), şi a avut ca efect mărirea suprafeţei desfăşurate a clădirii cu 42 la sută, de la 5781 la 8244 metri pătraţi, şi dotarea integrală a instituţiei din punct de vedere tehnic şi logistic.
Blaga către Cseke: "Aştept să renovezi integral Spitalul Judeţean"
Cu acelaşi prilej, ministrul Vasile Blaga a prezentat sediul IPJ Bihor ca fiind "cel mai modern sediu de inspectorat din ţară", asigurând însă că "nu va fi şi ultimul, căci vom continua chiar şi într-un an de criză investiţii similare".
Blaga, care tocmai participase împreună cu ministrul sănătăţii Attila Cseke, bihorean şi el, la inaugurarea a două secţii recent renovate ale Spitalului Judeţean din Oradea, i-a lansat acestuia, de faţă, în aplauzele asistenţei, o provocare. "Îi spuneam domnului Cseke că nu poţi să araţi că eşti gospodar la tine în ţară dacă nu eşti gospodar acasă. Aştept ca şi dânsul să renoveze integral Spitalul Judeţean, nu doar o aripă", a spus ministrul.
Blaga îşi mângâie subordonaţii
În discursul său, Blaga a amintit de planul de măsuri implementat de MAI cu privire la aderarea, în martie 2011 la Spaţiul Schengen, fapt ce va aduce cu sine, printre altele, şi un excedent de spaţii al Poliţie de frontieră de la graniţa de vest, care ar putea fi folosite în beneficiul lucrătorilor. "Nu cred că la Oradea nu putem realiza două blocuri pentru lucrătorii noştri", a exemplificat Blaga.
El a transmis poliţiştilor de frontieră care urmează a fi relocaţi că "vă asigur că niciunul nu va rămâne pe drumuri, fiindcă nu ne putem bate joc de oameni", ei urmând a fi cooptaţi în celelalte structuri ale ministerului, ori în posturile de Poliţii, ori, cei specializaţi, în structurile inspectoratelor judeţene.
"Vom dota Poliţiile judeţene cu maşini, vom investi în sediile noastre. În câteva luni fiecare şef de post va avea acces la toate bazele noastre de date, lucru la care nici nu aţi visat vreodată", a mai spus Blaga.
Ministrul a arătat că aderarea la Schengen va prinde România cu "56.000 de poliţişti serioşi, 16.000 poliţişti de fontieră serioşi, 30.000 de jandarmi serioşi şi 30.000 de colegi de la IGSU serioşi", bazându-se în acest sens pe "colaborarea foarte bună", fără precedent, existentă între cele patru arme.
Tot în legătură cu intrarea în spaţiul Schengen, Blaga a spus că vor exista în final şapte puncte de contact cu ţările vecine, iar la Borş se preconizează realizarea şi a unui punct de comandă comun cu Ungaria, astfel încât acţiunile celor două ministere să fie "prompte şi eficiente".
Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile
La conferinţa de presă de după inaugurarea sediului, întrebat de numeroasele sedii de Poliţie improprii, neamenajte sau aglomerate, Vasile Blaga a spus că "şi Dumnezeu a făcut lumea în şapte zile, trebuie să ţinem cont de resursele statului".
Cu privire la revendicările autonomiste privind Ţinutul Secuiesc şi instituirea limbii maghiare ca limbă oficială, minsitrul de Interne a spus "nu sunt adeptul să li se pună căluşul în gură oamenilor, dar de aici şi până la a nu respecta Constituţia e un drum lung" şi a asigurat că "în statul naţional unitar român structurile MAI îşi fac datoria".
Cu prilejul prezenţei la Oradea, Blaga a dezminţit şi informaţia apărută într-o publicaţie centrală potrivit căreia vicepreşedintele PNL Cornel Popa ar fi fost şantajat de ministrul de Interne cu un dosar penal sau ar fi fost momit să intre în PDL la schimb cu acordul pentru introducerea pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului a propunerii de revocare din funcţie a preşedintelui Mircea Geoană.
"Eu nu i-am făcut nimic niciodată domnului Popa. Eu nu am să-l trec strada, să rămână în PNL dacă doreşte, eu nu i-am făcut asemenea propuneri, iar de dosare făcute opozanţilor nu m-am ocupat niciodată şi nici nu am să le cer colegilor aşa ceva", a spus Blaga, care a amintit de altfel că şi Cornel Popa a dezminţit informaţia publicată "de acea fiţuică".