Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă, a trimis Ministerului Sănătăţii propunerile de clasificare a spitalelor din judeţ, conform Ordinului 323 din 2011 al ministrului.

"Am trimis marţi către Minister propunerile pe care le-am făcut în baza documentaţiei de autoevaluare a managerilor de spitale din judeţ, urmând ca Ministerul să ia o decizie până la sfârşitul acestei luni", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, şeful DSP Bihor.

Potrivit acestuia, în judeţul Bihor ar urma să existe cinci unităţi sanitare cu paturi de categoria a II-a, cu nivel de competenţă ridicat, ceea ce înseamnă că deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, dar şi din judeţele limitrofe, că au un nivel înalt de dotare şi de încadrare cu personal calificat, precum şi că asigură furnizarea unor servicii medicale cu grad mare de complexitate.

Cele cinci spitale propuse în categoria a II-a sunt Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (care încorporează şi Maternitatea), Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea (fostul spital de copii), Spitalul Clinic de Urgenţă Avram Iancu Oradea (fostul spital militar), Spitalul Pelican (privat) şi Spitalul Clinic de Recuperare Băile Felix (acesta din urmă încadrat la subcategoria II M, ceea ce înseamnă că este un spital mono-profil).

De asemenea, potrivit propunerilor DSP Bihor, în judeţ urmează să existe şase unităţi sanitare cu paturi de categoria a IV-a, cu nivel de competenţe bazal, ceea ce înseamnă că vor deservi populaţia din aria administrativ-teritorială, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Acestea sunt Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei, Spitalul Clinic CF Oradea (aflat în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii), Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici Beiuş, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea Marghita, Spitalul Municipal Salonta şi Spitalul Orăşenesc Aleşd.

În fine, Bihorul va avea şi un spital de categoria a V-a, cu nivel de competenţe limitat, care va putea asigura servicii pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative. Acest spital este Spitalul de Psihiatrie Nucet.

"Decizia finală privind încadrarea în categorii de competenţă a spitalelor aparţine Ministerului Sănătăţii. Clasificarea spitalelor va avea, pe termen mediu şi lung, un rol esenţial în finanţarea spitalelor, în funcţie de competenţă şi performanţă", a mai spus şeful DSP Bihor.