Județul nostru a devenit mai curat în ultimii 4 ani prin implicarea întregii comunități bihorene: administrația județeană și locală, mediul de afaceri, școala, biserica, organizațiile non-guvernamentale, mass-media și cetățenii. Am putut să ne bucurăm mai mult de văile, râurile, munții și parcurile noastre. Acest lucru se datorează și campaniilor de curățenie și educație civică derulate de Consiliul Județean Bihor și Ecolect Bihor.

Cea mai importantă campanie, „Luna curățeniei în Bihor”, organizată în fiecare an în luna mai, a ajuns la ediția a IV-a. Zeci de mii de voluntari s-au implicat, în fiecare an, în acțiuni de igienizare și în activități educative desfășurate în școli și în natură.

Grija față de casa de dincolo de poartă se poate face doar prin schimbarea mentalităților. De aceea, în cadrul campaniei ,,Luna curățeniei în Bihor” sunt organizate două concursuri. Unul este adresat primăriilor, ,,Campionatul bihorean al curățeniei”, prin care încurajăm autoritățile locale ca, împreună cu cetățenii, să colecteze deșeurile separat, într-un grad cât mai mare. 

Cel de-al doilea concurs, „EcoProvocarea”, este dedicat elevilor bihoreni care fac parte din  echipa de voluntari de la nivelul fiecărei școli. Concursul are rolul de a crește interesul copiilor pentru protejarea mediului înconjurător și pentru colectarea separată a deșeurilor. În cadrul concursului se organizează și o ștafetă a reciclării, care presupune activități sportive. În plus, elevii și profesorii coordonatori trebuie să ,,adopte” o zonă verde din apropierea școlii pentru a studia fauna și flora și pentru a avea grijă de ea. 

Anul acesta s-a alăturat campaniei și Uniunea Studenților din Oradea, care va organiza în perioada 9-12 mai activități pentru elevi și studenți. 

Toate detaliile despre „Luna curățeniei în Bihor” se pot găsi pe site-ul campaniei, www.ecolectbihor.ro.

Sper ca un număr cât mai mare de bihoreni, mari și mici, să se implice în Luna curățeniei. Doar împreună putem avea grijă de județul nostru!

Mircea Mălan
vicepreședintele CJ Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!