Pentru a-i ajuta pe bihorenii care locuiesc în Zona Metropolitană 1B și au nelămuriri cu privire la fracțiile de deșeuri, RER Vest a realizat un ghid dedicat lor.

Ghidul de colectare separată pentru Zona Metropolitană poate fi consultat pe site-ul RER Vest, în secțiunea Utile, butonul „Ghid de Colectare”. Documentul explică fluxul deșeurilor colectate de la cetățeni, dar și ce anume trebuie să conțină fiecare recipient sau sac pentru deșeuri.

Reguli și o excepție

Conform Regulamentului de salubrizare din județul Bihor, bihorenii din această zonă colectează deșeurile în patru fracții: sticlă, hârtie-carton, plastic-metal și rezidual. Excepție fac locuitorii din Borș, unde se colectează separat și deșeuri biodegradabile.

Ambalajele din sticlă se aruncă în pubela verde primită în comodat de la RER Vest. În aceasta se pot depozita doar sticle și borcane, golite, clătite și fără capace, după cum arată și ghidul RER Vest. Este foarte important ca orădenii să arunce aceste resturi doar în pubela verde primită de la operatorul de salubritate, nu în saci sau cutii, deoarece acestea nu vor fi ridicate.

Deșeurile din hârtie-carton și cele din plastic sau metal se depozitează în sacii albaștri, respectiv galbeni, sau în orice alt tip de saci transparenți, după cum specifică Ghidul de Colectare pentru Zona Metropolitană.

Doar cu CIP

În ce privește deșeurile reziduale, lucrurile sunt destul de simple în Zona Metropolitană: tot ceea ce nu ajunge în sacii pentru deșeuri reciclabile sau în pubelele verzi trebuie aruncat în pubela neagră. Aici e locul unor deșeuri precum resturile de produse lactate, carnea și peștele gătite, orice tip de grăsimi, chiștoacele de țigări, produsele pentru igiena intimă, scutecele, conținutul sacului de aspirator, vesela și ceramica spartă, excremente ale animalelor de companie, părul și blana, cenușa, dar și deșeuri biodegradabile, dacă acestea nu sunt compostate în curte.

Singura comună din ZMO unde biodegradabilele sunt colectate separat este cea din Borș, datorită unui proiect implementat de Primăria locală.

Un aspect de care bihorenii trebuie să țină cont este că pot preda deșeurile spre colectare doar în pubela neagră primită de la RER Vest, care are atașat un microcip cu un cod unic de identificare.

Ghidul complet, aici:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!