Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că rectificarea bugetară operată cu o zi înainte de către aleşii bihorenilor prevede şi alocarea a 30.000 lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate premergătoare proiectelor tehnice pentru realizarea a două trasee destinate turiştilor pe bicicletă în Zona Metropolitană Oradea.

Pasztor a explicat că pe 1 august, Guvernul României a lansat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Economiei şi Comerţului, proiectul de aplicare a legii privind cicloturismul, act ce prevede trei categorii de trasee pentru turiştii pe biciclete, şi anume de rang naţional, care presupun călătorii pe durata a 5-12 zile, de rang regional (trasee ce pot fi străbătute de biciclişti în 2-5 zile) şi de rang local (pentru care cicliştii au nevoie de o zi).

În acest context, Pasztor a spus că "suntem pionieri, ne-am hotărât ca primordial să creăm trasee de rang local, de 20-30 kilometri, pe care o familie le poate parcurge într-o zi", ambele fiind în Zona Metropolitană Oradea.

Concret, a spus preşedintele CJ, este vorba despre un inel cicloturistic la sud de Oradea, de la Băile Felix, Leş, Şauaieu, Nojorid, şi de unul la nord de oraş, pe la Paleu, Cetariu, Şişterea şi Şuşturogiu. "Încercăm anul viitor să pornim către estul judeţului, să atragem cicloturişti în Munţii Apuseni", a completat Pasztor, vorbind despre ambiţia amenajării unor trasee de rang regional către zona montană a judeţului.

Pasztor a vorbit despre turismul pe biciclete şi în campania electorală, când a propus aceleaşi două trasee din împrejurimile Oradiei, afirmând că oraşul are deja piste pentru biciclişti, la care ar trebui conectate piste şi în afara municipiului.

Preşedintele CJ a mai precizat că proiectul Guvernului referitor la cicloturism presupune şi implicarea "societăţii civile", astfel că invită ONG-urile interesate să se implice în proiectul privind cele două trasee propuse în Bihor.

De menţionat, de asemenea, că traseele pentru cicloturism presupun amenajarea unor piste pentru biciclişti cu infrastructură aferente, adică rastele pentru "parcarea" vehiculelor, spaţii de cazare, toalete şi duşuri.