Cu unanimitate de voturi, aleșii din Consiliul Județean Bihor au aprobat luni, la inițiativa președintelui Ilie Bolojan, încheierea unor parteneriate cu municipiile Marghita și Beiuș, cu orașele Aleșd și Ștei, precum și cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, pentru construirea a câte unui parc industrial în fiecare din aceste localități.

Potrivit hotărârii adoptate, fiecare din cele patru unități administrativ-teritoriale vor pune la dispoziția Consiliului Județean terenuri între 5 și 15 hectare care să se afle la cel mult 500 metri de un drum național ori de un drum județean, la cel mult 1.000 metri de rețelele locale de apă și canalizare și la maximum 2.000 metri de rețelele de electricitate de medie tensiune.

În schimb, CJ Bihor și ADLO își asumă pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru introducerea utilităților (apă, canalizare, electricitate și gaz), precum și pentru contractarea lucrărilor de executare a racordurilor și recepționarea lucrărilor.

La reuniunea de luni a CJ Bihor, președintele Ilie Bolojan a precizat că scopul parteneriatelor este ca în 2023 sau 2024 să poată fi concesionate parcele din viitoarele parcuri industriale firmelor interesate.

De asemenea, Bolojan a spus că CJ Bihor va încerca să amenajeze parcurile industriale din fonduri europene, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, folosind sume din creditul de 50 milioane lei contractat luna trecută tocmai pentru ca județul să aibă un fond din care să acopere finanțarea unor investiții.

Până în prezent, în Bihor există un singur parc industrial în afara Oradiei, cel din Tileagd, unde ADLO a lansat o licitație pentru concesionarea de parcele.