La finalul acestui an, Bihorul ar putea fi primul judeţ din România cu un serviciu de ecarisaj extins în toate zonele sale.

Consiliul Judeţean a aprobat marţi încheierea unui parteneriat cu Administraţia Domeniului Public Oradea şi cu primăriile Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd pentru amenajarea în aceste localităţi a unor adăposturi pentru câinii fără stăpân şi înfiinţarea unor servicii pentru gestionarea acestora aşa încât să nu mai existe haite pe străzi.

Parteneriatul propus în acest scop de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a fost votat marţi, în unanimitate, de toţi aleşii bihorenilor, indiferent de afilierea politică.

Potrivit proiectului, fiecare din cele patru oraşe va pune la dispoziţie câte un teren de aproximativ 4.000 metri pătraţi pe care vor fi construite adăposturi pentru câinii fără stăpân, Consiliul Judeţean asumându-şi întocmirea şi finanţarea proiectelor tehnice după care vor fi construite adăposturile, obţinerea avizelor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, alocarea sumelor pentru construirea efectivă (maximum câte 150.000 lei pentru fiecare adăpost), achiziţionarea câte unei autoutilitare pentru serviciile de ecarisaj locale (în valoare estimată de 73.500 lei bucata) şi a unei autoutilitare mai mari (de maximum 100.000 lei) cu care, periodic, ADP Oradea va transporta din cele patru adăposturi în Adăpostul Grivei din Oradea animalele pe care serviciile locale nu vor mai putea sau dori să le păstreze spre sterilizare şi cipare.

Proiectul adoptat de CJ prevede, de asemenea, obligaţia celor patru primării de a-şi înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, precum şi derularea unor campanii pentru stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună ori metişi.

"Proiectul a fost deja avizat de DSVSA pentru a respecta condiţiile cazării a maximum 30 de câini în fiecare adăpost, iar primăriile urmează să delege sau să înfiinţeze servicii prin care să administreze adăposturile", a precizat Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă premergătoare şedinţei Consiliului Judeţean. De asemenea, acesta a specificat că fiecare din cele patru primării va încheia contracte cu primăriile localităţilor cu care se învecinează, pentru a prelua şi de pe teritoriile acestora câinii fără stăpân.

"În acest fel vom avea un sistem care acoperă tot judeţul", a spus Bolojan, afirmând că sistemul ar putea fi funcţional la scurt timp, după 2 luni, de la finalizarea celor patru adăposturi.