La finele lunii trecute, rata şomajului în Bihor a fost mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului 2014, adică 3,38% faţă de 3,45% (9.537 şomeri înregistraţi în 31 noiembrie 2014, 9.299 la aceeaşi dată a acestui an), a informat directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, la reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural, prezentând rezultatele activităţii de mediere desfăşurată la bursele de muncă organizate în ultimele 12 luni.

Bekesi a explicat că în acest an au fost organizate mai multe burse ale locurilor de muncă, unele în "sincron" la nivel naţional (primăvara şi toamna), altele la cererea companiilor care activează în judeţ (ca de pildă Plexus, Faist Mekatronic, PGS Sofa&Co, H. Esser, Limtex şi Deme Macarale), iar altele prin proiecte finanţate cu fonduri europene.

Cu toate că directorul AJOFM a subliniat, optimist, că tinerii sunt în mai mare măsură interesaţi de programele de formare profesională decât în trecut, partea goală a paharului este că în continuare bihorenii se arată prea puţin doritori de asemenea programe, ca şi de bursele locurilor de muncă.

Informarea, al cărei conţinut este publicat şi pe site-ul Prefecturii, arată la acest capitol, de exemplu, că la o bursă a locurilor de muncă organizată în cadrul proiectului cu fonduri europene la Beiuş au participat doar 235 persoane pentru 660 locuri de muncă, la Marghita 175 persoane pentru 624 locuri de muncă, la Aleşd 217 persoane pentru 1.005 locuri de muncă, iar la Salonta 163 persoane pentru 667 locuri de muncă.

Bekesi a sublinat, de asemenea, că în acest an AJOFM a derulat 47 programe de formare profesională (faţă de 45 anul trecut), la care au participat 867 persoane (în timp ce anul trecut au fost 735 cursanţi).

În fine, şeful AJOFM a anunţat şi faptul că programele de formare profesională pe anul viitor vor viza pregătirea în meserii din cele mai diverse, de la agent de securitate, asfaltator, arhivar şi bucătar până la cameristă, cofetar şi operator calculatoare şi reţele ori lucrător în structuri pentru construcţii.