Organizată în noul sediu al organizaţiei municipale a PNL, aflat alături de cel al organizaţiei judeţene, pe Bulevardul Magheru, ultima întâlnire cu presa locală a deputaţilor liberali de Oradea, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, le-a prilejuit acestora nu doar prezentarea unui raport privind activitatea din anul ce se încheie, ci şi exprimarea dorinţei ca 2016 să "corecteze" eşecul nevalidării referendumului pentru Oradea Mare.

"Mizerabil" pentru Parlament

Cupşa a făcut o analiză a lui 2015, spunând că pentru Parlamentul din care face parte a fost un "an mizerabil", deoarece pe de o parte acesta "s-a lăsat încălecat" de Guvernul Ponta, care a legiferat în locul forului legislativ prin numeroase Ordonanţe de Urgenţă, iar pe de alta fiindcă numeroşi parlamentari s-au dovedit suspecţi ori de-a dreptul vinovaţi de acte de corupţie. Ca vicepreşedinte al Comisiei Juridice a Camerei, prin care trec toate proiectele legislative, Cupşa a recunoscut, de altfel, că "nu este deloc simplu să decizi prin vot că un coleg poate fi urmărit penal, reţinut şi arestat".

În ce priveşte aportul său la legiferare, deputatul liberal a amintit că a iniţiat, singur sau împreună cu alţi colegi, legi precum cea a dării în plată, a insolvenţei persoanelor fizice şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate, instituţie ce are atât menirea de a recupera prejudicii produse prin infracţiuni economice şi de corupţie, cât şi de a descuraja asemenea infracţiuni.

"Bun" pentru Oradea

Pe de altă parte, Cupşa a apreciat 2015 ca fiind "un an bun pentru Oradea", afirmând că "numeroasele proiecte de infrastructură mare" finalizate sunt "premisele unui mai bine pentru orădeni". "Aştept ca Oradea să devină un pol de atracţie, unde turiştii să vină cu plăcere şi de unde să plece mulţumiţi", a spus deputatul liberal.

În ce priveşte "episodul mai puţin fericit" al referendumului pentru extinderea oraşului eşuat în două rânduri, Cupşa s-a arătat optimist că anul viitor o repetare a scrutinului va stârni pentru orădeni suficient interes pentru ca aceştia să valideze rezultatul printr-o prezenţă la urne de peste 30%. "Sper ca anul 2016 să aducă Oradea Mare", a spus fostul consilier local.

Educaţie, familie, sănătate

Deputatul Florica Cherecheş şi-a exprimat, la rându-i, satisfacţia finalizării marilor proiecte de infrastructură, mărturisind că mulţi dintre colegii care vizitează Oradea "ne spun cât de uimiţi sunt de felul în care a fost transformat oraşul în ultimii ani".

Membră a Comisiei pentru învăţământ, Cherecheş a enumerat între reuşitele din acest an demersurile pentru dezvoltarea sistemului de educaţie dual şi a reţelei de şcoli profesionale, nu fără a-şi arăta totuşi regretul că proiectul pentru modificarea Legii Educaţiei – adoptat deja de deputaţi – este ţinut blocat în Senat de fosta ministră Ecaterina Andronescu, cea interesată direct ca tinerii să preferă universităţile chiar şi cu preţul şomajului imediat după absolvirea cursurilor.

Anul acesta, Cherecheş a mai avut, singură ori cu alţi colegi liberali, iniţiative pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, pentru clasificarea defrişărilor ilegale drept vulnarabilităţi la adresa siguranţei naţionale, pentru aplicarea prevederilor legale ce obligă la finanţarea şcolilor private în egală măsură cu cele publice, simplificarea procedurilor pentru adopţia copiilor şi plasament, pentru prevenţia în sănătate, pentru combaterea violenţei în familie etc.