Şeful interimar al DNA, Călin Nistor, a prezentat, vineri, bilanțul activității desfășurate în anul 2018, un an caracterizat ca fiind unul ”de răscruce, atipic, cu provocări deosebite”, amintind de plecarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea instituției.

Problemele cu care s-a confruntat instituţia s-au răsfrânt vizibil şi asupra rezultatelor. Astfel, numărul rechizitoriilor întocmite de procurori anul trecut a fost de 196, scăzând la jumătate faţă de 2017, la care, potrivit bilanţului, procurorii orădeni au contribuit doar cu 4, număr situându-se pe penultimul loc, înainte de DNA Ploieşti.

Potrivit raportului publicat pe site-ul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, numărul dosarelor aflate în ancheta procurorilor orădeni a scăzut cu 14,78% faţă de anul precedent (294 faţă de 345 în 2017), din care au rămas nesoluţionate 158 cauze, faţă de 210 în anul 2017, „situaţie justificată de ponderea mică a dosarelor nou înregistrate, dar şi prin soluţionarea unor cauze vechi rămase nesoluţionate la finele anului 2017”, după cum se arată în document.

Anul trecut a scăzut şi numărul actelor de inculpare, şi cel al inculpaților trimiși în judecată, DNA Oradea reuşind să trimită în faţa instanţei doar 4 rechizitorii în care au fost inculpate 6 persoane. Comparativ, în anul 2017, nici el unul strălucit, au fost emise 8 rechizitorii şi încheiate 2 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, privind 27 inculpaţi din care 2 cercetaţi în stare de arest preventiv.

Dintre cele 158 de dosare nesoluţionate, 134 erau mai vechi de un an, „o parte fiind cauze importante prin complexitatea lor, privind infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită, evaziune fiscală, abuz în serviciu sau săvârşite împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene”, după cum se justifică procurorii.

Legat de cauzele ajunse în judecată, DNA Oradea arată că, în cursul anului 2018, au fost pronunțate două hotărâri definitive prin care s-a dispus achitarea a 6 inculpaţi. Pe de altă parte, însă, au fost condamnaţi 15 inculpaţi, prin 8 hotărâri definitive, faţă de 15 hotărâri definitive de condamnare a 58 inculpaţi, în anul 2017.

Anul 2018 a fost unul al schimbărilor şi controverselor la DNA Oradea. Conducerea serviciului teritorial a fost preluată de tânăra procurorare Felicia Popovici, pe fondul unor nemulţumiri legate de activitatea foştilor şefi, Ciprian Man şi Adrian Muntean, consemnate de inspecţiile centrale relizate la instituţie.

Situaţia a culminat, la începutul acestui an, cu scandalul înregistărilor dezvăluite de avocatul Răzvan Doseanu, care atestau că prucurorii DNA Oradea împărţeau judecătorii în buni şi răi şi încercau să le influenţeze deciziile, scandal încheiat cu revocarea din serviciul teritorial a lui Ciprian Man şi a lui Cristian Ardelean, motiv pentru care azi DNA Oradea funcţionează în stare de avarie, cu numai doi procurori.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul: DNA nu-i mai ia! Deşi aşteptările societăţii sunt tot mai mari, DNA Oradea a încetat să mai producă "dosare grele"