81% din investiţiile făcute anul trecut în Oradea au fost derulate, pe fonduri europene, de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Potrivit raportului de activitate anual, DMPFI a făcut în 2014 plăţi pentru lucrări în valoare de 138,7 milioane lei, ceea ce înseamnă 9,2 milioane lei pe cap de angajat.

Valoarea investiţiilor făcute de DMPFI pe bani europeni este de patru ori mai mare decât cea a lucrărilor derulate anul trecut de municipalitate din bugetul local, care se ridică undeva la 31,7 milioane lei.

Cei 15 angajaţi ai direcţiei au urmărit anul trecut, în paralel, 50 de proiecte în diferite stadii de implementare. Dintre acestea, 5 proiecte au fost finalizate, 24 se află în implementare, iar 16 au fost scrise şi depuse spre finanţare.

Cele mai importante proiecte finalizate anul trecut se referă la reabilitarea blocurilor operatorii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Municipal Gavril Curteanu, amenajarea parcului Salca, finalizarea Centrului de reintegrare socială din Episcopia şi realizarea unui pachet complex de promovare a turismului cultural în Oradea.

Întârzieri profitabile...

În ceea ce priveşte proiectele rămase în derulare, şeful DMPFI, Marius Moş, spune că prelungirea acestora până în ultimul an de implementare are şi unele avantaje.

"Prelungirea unor proiecte nu este neapărat un lucru rău. S-a întâmplat că unele lucrări să sufere întârzieri şi din cauza optimizărilor pe care am încercat să le facem. În cazul proiectului pistei de biciclete, de exemplu, proiectul a fost prelungit pentru că am reuşit să economisim fonduri, crescând în final lungimea pistei stabilită iniţial. La fel, la sinagoga Zion, economiile făcute au fost redirecţionate pentru a restaura şi pictura interioară, lucrare care nu a fost introdusă iniţial în proiect", a spus Moş.

"Vom reuşi să finalizăm..."

Potrivit raportului pe 2014, DMFI va trebui să finalizeze până la sfârşitul anului curent 24 de proiecte în valoare de 930 milioane lei. Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Mircea Mălan a dat asigurări că, în ciuda dificultăţilor întâmpinate, acestea vor fi duse la bun sfârşit.

"Anul trecut au fost şi lucruri care nu au funcţionat perfect. Avem în derulare proiectul de la Pasajul Vulturul Negru pe care nu am reuşit să îl închidem datorită lucrării necorespunzătoare de la mozaic. Sunt convins însă că vom reuşi să finalizăm şi această lucrare în termenul stabilit de 15 septembrie", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan a spus că anul 2015 va fi unul dificil pentru municipalitate datorită volumului mare de lucrări pe care va trebui să le deruleze. În paralel, angajaţii DMPFI vor fi nevoiţi să urmărească şi proiectele aflate abia în faza de evaluare, care vor intra în implementare în anii următori. Majoritatea lor se referă la reabilitarea termică a blocurilor, precum şi valorificarea apei geotermale pentru producerea agentului termic necesar încălzirii imobilelor.

Vezi în galeria de documente raportul de activitate al DMPFI pe 2014