Numărul faptelor penale săvârșite în unităţile de învăţământ preuniversitar a crescut anul trecut, faţă de 2022, iar infracţiunile s-au diversificat. Dacă în 2022 s-au înregistrat în principal cazuri de loviri şi furturi, anul trecut poliţiştii au avut de-a face şi cu ameninţări, distrugeri, port de arme albe şi chiar o tentativă de omor. 

Peste 60 de fapte de natură penală

Potrivit raportului de evaluare întocmit de Poliţia Bihor pentru anul trecut, în şcolile din judeţ au fost înregistrate în total 63 de fapte de natură penală, comise în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, faţă de 52, câte au fost în 2022.

Din totalul dosarelor penale anchetate anul trecut, 40 de infracţiuni au fost comise în mediul urban, iar 23 în mediul rural.

Cele mai multe anchete privesc infracțiunea de lovire sau alte violențe (36 de fapte), urmată de furt (9 fapte), au fost înregistrate 5 infracțiuni de amenințare, 4 distrugeri, 3 infracțiuni de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, 2 infracțiuni de purtare abuzivă și 4 alte genuri de infracțiuni. 

De asemenea, în cursul anului 2023, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în zona adiacentă și în incinta unităţilor de învăţământ, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. 

De departe cel mai grav caz de anul trecut a fost cel al elevei de 16 ani de la Colegiul "Traian Vuia" din Oradea care, pe 27 noiembrie anul trecut, l-a atacat cu un cuțit pe un pedagog de 41 de ani chiar în biroul unui director al școlii, de față cu diriginta și mama ei, fata fiind judecată acum, în stare de arest preventiv, pentru tentativă de omor.

Poliția Bihor amintește că, în anul 2022, au fost sesizate 52 de fapte de natură penală (36 în mediul urban și 16 în mediul rural) comise în incinta și zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, dintre care 32 au privit infracțiunea de lovire sau alte violențe, iar 15, infracțiunea de furt.

Patrule, monitorizări şi activităţi preventive

În încercarea de a preveni alte încălcări ale legii, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au monitorizat activitățile de patrulare din şcoli şi pe cele din zonele adiacente unităților de învățământ și au verificat toate unitățile de învățământ preuniversitar și universitar pe linia respectării reglementărilor privind paza și sistemele de securitate.

Totodată, poliţiştii au organizat, pe de o parte, 99 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare, 347 de întâlniri cu directorii unităților de învățământ, 8 întâlniri cu inspectorii școlari, precum și 27 de participări la ședințe cu părinții, pentru a prezenta informaţii juridice de interes şi au fost prezenţi la 383 de ore de curs în 357 de şcoli, cursuri în care au fost abordate teme precum bullying-ului și cyberbullying-ului, consumul de droguri, răspunderea penală a minorilor etc.

Numărul total al elevilor beneficiari care au participat la orele de curs susținute de polițiștii acestei structuri este de 9.402.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!