Curtea de Apel Oradea a primit calificativul de "foarte eficient", fiind cel mai bine plasată dintre instanţele de apel din România din punct de vedere al duratei de soluţionare a dosarelor.

Cel puţin asta a declarat, vineri, la Oradea, Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa de analiză a raportului de activitate pe 2015 a instanţei orădene.

"Pentru toţi indicatorii - operativitate, hotărâri redactate în termen, durata medie de soluţionare, ponderea dosarelor soluţionate - Curtea de Apel Oradea stă cel mai bine, dintre toate curţile de apel, faţă de anul 2014, când a avut anumite sincope", a declarat Dumbravă.

Suntem buni

Potrivit datelor prezentate la conferinţa de presă de către preşedintele Curţii de Apel Oradea, judecătorul Andrei Rus, anul trecut, din cele 9.791 dosare (dosare vechi şi nou intrate) au fost soluţionate 7.731, realizându-se un indice de operativitate de 79%, cu 3% mai mare decât cel din anul precedent.  

"Având însă în vedere că stocul de dosare înregistrat la începutul anului 2015 (2.667 dosare) a reprezentat 27% din volumul total de activitate (9.791 dosare), operativitatea de soluţionare a cauzelor s-a plasat la valori optime, care au condus la încadrarea instanţei în gradul "foarte eficient"", a spus Rus.

Prezent atât la şedinţa de bilanţ, cât şi la conferinţa de presă, Mircea Aron, preşedintele CSM, a apreciat activitatea judecătorilor orădeni ca fiind "meritorie", în condiţiile în care s-a desfăşurat în spaţii improprii şi cu deficit de personal.

"Sunt totuşi şi probleme la nivelul a două instanţe, Judecătoria Marghita şi Tribunalul Bihor, care au grad de eficienţă satisfăcător, dar vom analiza şi vom fi fermi în a ridica standardele de calitate", a precizat preşedintele CSM.

Legat de proaspăt inauguratul Palat al Justiţiei, Aron a descris sediul ca fiind unul deosebit. "Ceea ce vedem aici nu vedem în multe locuri. Acest palat aparţine cetăţenilor, ne aparţine, pentru că suntem cetăţeni ai Bihorului. Chiar şi eu sunt cetăţean al Bihorului, născut şi crescut. Prima tinereţe mi-am petrecut-o aici", a spus Aron.

Frământări

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă au fost abordate şi alte probleme cu care se confruntă judecătorii, printre cele mai spinoase fiind cea a punerii în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale. Horaţius Dumbravă a declarat că, în unele cazuri, CCR "forţează limitele Constituţiei", cum este şi recentul verdict prin care probele obţinute prin supraveghere tehnică de alte "organe specializate" decât cele de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul Poliţiei au fost declarate neconstituţionale. 

"Sunt foarte mari frământări, nu doar la Oradea, ci la toate instanţele din ţară. Toate colectivele de judecători din penal, de la toate Curţi de Apel, discută această decizie a Curţii Constituţionale, care trebuie respectată, pentru a stabili o practică unitară în sălile de judecată în vederea punerii în aplicare a ultimei decizii. Pe fond, noi trebuie să respectăm decizia Curţii Constituţionale şi nu avem cum să nu o respectăm. Dar eu personal nu pot să nu remarc cum Curtea Constituţională a forţat limitele Constituţiei României, cum Curtea Constituţională dă lecţii cum trebuie să fie judecată o cauză de către judecători", a declarat Dumbravă.

Acesta consideră nepermis faptul că  "un judecător al Curţii Constituţionale îşi permite să dea lecţii instanţelor şi judecătorilor despre cum ar trebui apreciate probele, când ar trebui apreciate, de ce ar trebui apreciate" şi speră ca, la un moment dat, "Curtea Constituţională să îşi realizeze dimensiunile sale constituţionale şi să lase instanţele judecătoreşti ca pe parcursul logic al Constituţiei să-şi creeze o practică judiciară clară".

La dezbaterea Raportului de activitate al Curţii de Apel Oradea aferent anului 2015 au mai fost prezenţi Constantin Catălin Radu, secretarul general din cadrul Ministerului Justiţiei, Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare, judecătorii Alina Ghica, Cristi Danileţ şi procurorul Bogdan Gabor, membri ai CSM, preşedinţi ai Curţilor de Apel din tară şi preşedintele Curţii de Apel din Debrecen.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul Palatul de justiţie a fost inaugurat oficial. Preşedintele CSM, către magistraţii orădeni: "Să aveți o activitate frumoasă, ca acest palat!" (FOTO)