Anul trecut, în fiecare oră, în Bihor s-a produs un incendiu, a explicat, marţi, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, colonelul Sorin Caba, într-o conferinţă de presă care a avut ca scop prezentarea activităţii ISU Crişana pe anul trecut.

Potrivit datelor centralizate de reprezentanţii instituţiei, pompierii şi echipajele SMURD Bihor au intervenit în 2017 la 10.643 de evenimente, în medie 29 intervenţii pe zi, faţă de 27, în anul 2016, iar din totalul de 1.582 de intervenţii - altele decât cele medicale - cele mai numeroase au fost la incendii - 382, incendii de vegetaţie uscată şi altele - 411, pentru asistenţa persoanelor - 155 şi alte situaţii de urgenţă - 305.

"Faţă de anul trecut, media acestor intervenţii a înregistrat o creştere cu circa 20%", a spus colonelul Alin Nemeş, care este de părere că numărul incendiilor de locuinţe ar fi cu mult mai mic dacă proprietarii de locuinţe ar putea să îşi instaleze sisteme de detecţie şi avertizare. "Nu este acelaşi lucru să stingi un incendiu la debut ori când deja a distrus jumătate din proprietate", a declarat Caba.

Potrivit ofiţerului, cele mai multe incendii s-au produs anul trecut din pricina unor instalaţii electrice defecte sau improvizate, respectiv din cauza unor coşuri de fum necurăţate. Focul a ucis 6 persoane şi a rănit alte 16, iar valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la aproximativ 41 milioane lei, în timp ce focul a mistuit bunuri de 5,6 milioane lei.

Echipajele SMURD au fost, de asemenea, prezente la 8.523 misiuni, având o medie zilnică de 23 cazuri, cifre similare cu cele ale anului 2016.         

Din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, 7.343 au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, 446 solicitări pentru asistenţă persoane, 241 cazuri pentru asigurarea personalului de intervenţie la incendii, 115 situaţii în care s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare.

Pe de altă parte, tot anul trecut, inspectorii ISU Crişana au efectuat 1544 de controale, dintre care 919 la agenţi economici, 477 la instituţii, 95 la localităţi, 28 la obiective de investiţii, 18 la obiective SEVESO, la un punct de comandă şi la 6 construcţii hidrotehnice.

"Pe timpul desfăşurării controalelor de prevenire au fost constatate peste 10.000 de nereguli şi au fost aplicate 1.129 amenzi contravenţionale în cuantum de 2.354.500 lei", a arătat şeful ISU Crişana.

La conferinţa de presă organizată la sediul ISU Crişana au mai fost prezenţi prim-adjunctul şefului Inspectoratului, colonelul Alin Nemeş, adjunctul inspectorului şef, colonel Gheorghe Mariş respectiv purtătorul de cuvânt al instituţiei, maiorul Camelia Roşca.