Anul 2024 a fost unul de foc pentru Poliția Bihor. Peste 1.200 de intervenții ale mascaților, 75 de arme confiscate, aproape 7.000 de probe analizate de criminaliști, zeci de animale salvate de Poliția Animalelor și mai puține accidente rutiere grave sunt doar câteva dintre rezultatele incluse în raportul de evaluare a activităţii Poliţiei Bihor, prezentat joi de șeful instituţiei, chestorul Alin Haniș.

În conferinţa de presă în care s-au prezentat amănunte despre anchetele complexe ale poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor, care au destructurat rețele întregi de evazionişti, dar şi despre problemele din şcoli, chestorul Haniş a făcut şi analiza acţiunilor realizate pe şoselele din judeţ de Serviciul Rutier Bihor care, pentru al doilea an consecutiv, au dus la scăderea numărului de accidente grave (cu 6,5%, faţă de 2024). Totodată, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 9%, iar cel al deceselor cauzate de accidente rutiere s-a redus cu 13%.

Cele mai frecvente cauze care au stat la baza accidentelor rămân viteza excesivă, neacordarea priorității, dar și abaterile comise de bicicliști, pietoni și utilizatorii de trotinete electrice, a explicat joi, într-o conferință de presă, șeful Poliției Bihor, chestorul Alin Haniș.

În colaborare cu structurile de ordine publică, polițiștii rutieri din judeţ au aplicat 42.472 de sancțiuni contravenționale şoferilor indisciplinaţi, cu amenzi în valoare de 21.023.640 de lei. Dintre acestea, 11.773 au fost pentru depășirea vitezei, iar 1.814 pentru bicicliști care nu au respectat regulile de circulație. Nici utilizatorii de trotinete electrice nu au fost mai prudenți: 175 dintre aceștia au fost sancționați pentru circulație neregulamentară.

Un semnal de alarmă îl reprezintă numărul tot mai mare de șoferi prinși drogați la volan. Anul trecut, polițiștii au depistat în trafic 98 de conducători auto sub influența substanțelor interzise, care s-au ales cu dosare penale.

Pe urmele criminalilor...

Raportul de bilanț prezentat scoate la lumină și activitatea unor structuri mai "discrete" ale Poliției Bihor, dar esențiale în lupta cu infracționalitatea. Echipa de criminaliști a avut un an plin. Au făcut cercetări la faţa locului la 3.025 de evenimente, au ridicat 2.756 de urme papilare și 7.118 de alte urme (biologice, materie, traseologice, înscrisuri), au examinat 21.946 de materiale, în urma cărora au fost identificate 162 de persoane sau obiecte. Cu ajutorul sistemului AFIS, 192 de suspecți au fost identificați, iar peste 160 de expertize criminalistice au dus la elucidarea unor cazuri complicate.

Cel mai recent caz este al dublei crime din satul Adoni, unde o fostă educatoare de 63 ani și fiul ei de 27 ani au fost găsiți în propria casă, uciși cu o brutalitate șocantă de un localnic de 29 ani, Sandor Lingurar, identificat cu probe biologice culese atât la locul crimei şi cu ajutorul Sistemului Național de Date Genetice Judiciare (SNDGJ), care conține, printre altele, profiluri genetice ale persoanelor condamnate pentru infracţiuni cu violenţă şi infracţiuni sexuale. Sistemul a indicat că profilul ADN al criminalului corespunde cu cel al lui Lingurar, care avea deja o condamnare de 3 ani de închisoare în Ungaria, pentru violarea unui minor, iar în 2019, întors acasă, a fost condamnat la alţi 3 ani și 6 luni pentru tâlhărirea unui bărbat.

În paralel, Poliția Animalelor a intervenit în peste 300 de cazuri, salvând câini, pisici și alte animale din situații dramatice, de la maltratare până la trafic ilegal de specii protejate. Nouă persoane au fost reținute pentru infracțiuni privind protecția animalelor, iar polițiștii au efectuat 353 de acțiuni și controale la persoane fizice, adăposturi publice și ONG-uri. Amenzile aplicate pentru încălcarea legislației privind protecția animalelor au totalizat aproape 400.000 de lei.

Mascaţi şi Arme

Nici luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale nu au avut un an liniștit. Peste 1.200 de intervenții cu grad ridicat de periculozitate au fost înregistrate, inclusiv percheziții, razii și prinderi în flagrant. Polițiștii SAS au fost în prima linie în destructurarea rețelelor de crimă organizată și trafic de droguri, acționând rapid și eficient în teren.

În 2024, și ofițerii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au fost în alertă. Polițiștii au confiscat 75 de arme, dintre care 46 letale, și aproape 2.000 de cartușe, iar grupările de braconieri au fost serios lovite: 1.200 de kilograme de carne de vânat, 17 trofee, 4 capcane și 3 autoturisme folosite la vânătoare ilegală au fost confiscate. În preajma Sărbătorilor, polițiștii au reușit să oprească intrarea pe piață a peste 3.000 de kilograme de articole pirotehnice, prevenind astfel incidente grave.

Protejarea victimelor violenței, inclusiv cele din familie, a fost o altă prioritate a Poliției Bihor. În 2024, polițiștii au gestionat 495 de ordine de protecție și au intervenit la 8.474 de alerte, generate de brățările electronice purtate de agresori. Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) a devenit operațional în județul Bihor și este considerat un pas esențial în prevenirea recidivei. „Acest sistem oferă o siguranță sporită victimelor și permite monitorizarea respectării ordinelor de protecție provizorii și definitive”, a declarat chestorul Alin Haniș.

Citiţi amănunte din bilanţul Poliţiei Bihor pe anul trecut în documentul ataşat:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!