Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Bihor au avut un an pozitiv, atât în privinţa prevenirii cât şi combaterii corupţiei din rândul funcţionarilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), se arată într-un comunicat semnat de şeful Serviciului, comisarul şef Gabriel Cheregi.

Potrivit informării, în cursul anului 2010, în Bihor au fost soluţionate şi înaintate unităţilor de parchet competente 38 de dosare penale, în care au fost cercetate 45 de persoane, dintre care 26 funcţionari ai MAI.

De asemenea, poliţiştii anticorupţie au fost delegaţi să efectueze cercetări în alte 44 de dosare ale unităţilor de parchet de pe raza de competenţă a Parchetului Curţii de Apel Oradea.

"Anul trecut au fost realizate două acţiuni de prindere în flagrant, a fost dispusă începerea urmăririi penale de către procurori în 9 cauze, fiind învinuite 15 persoane pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie ce intră în sfera de cercetare a DGA. Din cele 15 persoane învinuite, 8 sunt personal MAI, având funcţie de execuţie, 6 fiind din cadrul Poliţiei Române şi două din cadrul Poliţiei de Frontieră", se specifică în comunicat.

Din anchetele demarate de poliţiştii SJA, procurorii care au supravegheat cercetările au întocmit rechizitoriul în 5 dosare, sesizând instanţa de judecată faţă de 14 persoane inculpate, din care 7 în stare de arestare preventivă. În alte 13 dosare s-au dispus soluţii de neîncepere a urmăririi penale, conexare, respectiv scoatere de sub urmărire penală.

Totodată, ofiţerii specializaţi în prevenirea actelor de corupţie au organizat 57 instruiri cu caracter preventiv în rândul lucrătorilor ministerului, la care au participat 1.337 lucrători MAI, activităţi care s-au derulat cu sprijinul şi implicarea directă a şefilor structurilor judeţene ale ministerului.

"De asemenea s-a desfăşurat şi finalizat acţiunea iniţiată de către Direcţia Generală Anticorupţie pentru perioada 2009-2012, în scopul identificării vulnerabilităţilor şi riscurilor la corupţie, fiind realizate 61 de activităţi cu membrii grupurilor de lucru şi consilierii de integritate desemnaţi la nivelul fiecărei structuri, la care au participat 175 persoane, fiind parcurse toate etapele din cadrul acestui proiect finalizat cu întocmirea Registrului de riscuri", se arată în comunitcat.

Tot anul trecut, poliţiştii anticorupţie din Bihor au înregistrat şi verificat 14 petiţii şi 9 apeluri TelVerde, fiind primite în audienţă 17 persoane, şi au lansat o nouă campanie anticorupţie cu mesajul "Gata cu plicurile", campanie realizată la nivel naţional cu sprijinul Companiei Naţionale Poşta Română şi vizând reducerea disponibilităţii cetăţenilor dar şi a funcţionarilor MAI de a oferi respectiv de a primi mită.

"Rezultatele pozitive obţinute au avut la bază şi buna cooperare inter instituţională Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea, Serviciul Român de Informaţii - Secţia Bihor", se specifică în comunicat.

Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, cetăţenii pot face sesizări prin intermediul liniei telefonice gratuite TelVerde 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259.469043 respectiv la adresa de e-mail sjabh.dga@mai.gov.ro.

Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea nr. 2, de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15, iar la ofiţerul de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15.