Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Bihor a discutat, vineri, raportului de activitate pe anul 2010, datele statistice dezvăluind problemele mari de personal cu care se confruntă instituţia, probleme care se răsfrâng asupra calităţii actului de justiţie.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci, a declarat după finalizarea şedinţei că magistraţii Tribunalului au avut de soluţionat anul trecut 24.672 dosare, din care cea mai mare parte, de 13.629, în materia contenciosului administrativ, fiscal şi cea comercială, în medie, fiecărui judecător revenindu-i 1007 dosare.

"Principala cauză a încărcăturii mari de dosare pe judecător este lipsa de personal, instanţa funcţionând cu doar cu două treimi din personal. Din cele 34 de posturi de judecători existente în instituţie, sunt ocupate 23", spune Monenci.

În opinia sa, situaţia se explică prin faptul că Tribunalul este instanţă intermediară între Judecătorie şi Curtea de Apel. "Cu ocazia organizării examenelor de promovare în funcţii de execuţii la instanţe, judecătorii au promovat la Curtea de Apel, rămânând posturi vacante până la ocuparea lor prin promovarea de la judecătorii", a declarat Monenci.

La problemele de personal se adaugă şi creşterea nivelului dosarelor nou intrate, de la 18.536 dosare în 2009 la 24.672 în 2010, cele două cauze conducând la o scădere a indicelul de operativitate, cu 19,4 %, faţă de anul 2009.

"Din cauza volumului foarte mare de muncă, o parte din dosarele noi, intrate anul trecut, au ca prim termen de judecată anul 2011, unele fiind amânate chiar şi în luna martie 2012", explică Monenci.

Pentru deblocarea situaţiei, conducerea Trbunalului Bihor a făcut mai multe demersuri la Consiliul Superior al Magistraturii, vizând ocuparea posturilor devenite vacante la sfârşitul anului trecut şi suplimentarea schemei de personal. "Aşteptăm rezultatul", a mai spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.