Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Bihor a dezbătut, vineri, raportul de activitate pentru anul 2015, ale cărui date statistice arată că magistraţii se confruntă în continuare cu un volum mare de lucru însă cu rezultate mult mai bune faţă de anii precedenţi.

Situată pe locul doi pe ţară ca încărcătură de dosare, după Tribunalul Ilfov, instanţa orădeană a reuşit să facă faţă celor 14.567 dosare nou intrate la care se adăugau alte 15.000 de dosare rămase din anul precedent, şi să obţină un calificativ de "foarte eficient".

"Numărul de cauze soluţionate este în creştere faţă de anul  precedent, indicele general de operativitate fiind de 70,6% (dosare aflate în stoc şi nou intrate) şi de 146% în raport de numărul de dosare înregistrate în cursul anului 2015. Pe înţelesul tuturor, s-au redus atât durata proceselor cât şi numărul dosarelor vechi. Dacă la începutul anului 2015 aveam un stoc de 15.000 cauze, la 1 ianuarie 2016 erau 9.000 cauze", a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorul Cristian Monenci.

Rezultatele bune sunt explicabile, spune judecătorul, prin măsurile administrative luate de Colegiul de conducere al instanţei. "Unele secţii s-au reorganizat, termenele date aleatoriu pentru o dată mult prea îndepărtată au fost preschimbate din oficiu. De exemplu, au fost procese care au primit ca prim termen anul 2019, ulterior data a fost preschimbată şi s-a stabilit ca prim termen de dezbatere mult mai apropiat", a explicat Monenci.

Operativitatea magistraţilor şi măsurile intreprinse pentru finalizarea cu celeritate a proceselor nu a afectat, însă, soluţiile adoptate. "Din 21.269 hotărâri pronunţate au fost atacate 3.103, ponderea atacabilităţii fiind de 14,5%, indicele de desfiinţare fiind de 3,06%, iar media pe judecător de 0,1%. Acest lucru înseamnă că hotărârile luate de instanţă au fost menţinute în cea mai mare parte, ca legale şi temeinice", a declarat Monenci.

Cât despre lipsa de personal, "conducerea instanţei a continuat demersurile la Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea posturilor devenite vacante la sfârşitul anului şi suplimentarea schemei de personal", a mai spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.