Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Bihor a dezbătut, joia trecută, raportul de activitate pentru anul 2014, ale cărui date statistice arată că magistraţii se confruntă în continuare cu un volum mare de lucru şi lipsă de personal.

Conform cifrelor făcute publice de purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorul Cristian Monenci, în 2014, numărul dosarelor aflate în curs de soluţionare la Tribunalul Bihor a fost de 33.431, din care cea mai mare parte, 25.841 dosare, au fost dezbateri privind probleme de contencios administrativ, fiscal şi comercial.

"Raportat la numărul efectiv de judecători aflaţi în activitate pe parcursul anului, încărcătura a fost de 1.619 dosare pentru fiecare judecător, în creştere faţă de anul precedent, când încărcătura a fost de 1.591 dosare/judecător", a explicat, marţi, BIHOREANULUI, judecătorul Monenci.’

Numărul mare de dosare nou intrate, la care se adaugă lipsa de personal cu care se confruntă instanţa, a făcut ca aplicaţia electronică de repartizare a dosarelor (ECRIS) să recomande anul 2019 ca termen de analiză pentru cauzele nou intrate. "Problema cea mai mare este în dosarele de contencios administrativ, fiscal şi comercial unde un judecător are zile în care trebuie să analizeze chiar şi 140 de cauze", a spus purtătorul de cuvânt al instanţei.

Pentru a rezolva problema, Colegiul de Conducere al Tribunalului Bihor a adoptat o serie de măsuri administrative care au permis scurtarea semnificativă a termenelor de judecată. "De exemplu, un proces înregistrat acum, în februarie, are stabilit ca prim termen de dezbatere pentru toamnă", a arătat judecătorul.

Chiar şi în aceste condiţii dificile, s-a înregistrat o creştere a operativităţii cu 4,3% faţă de anul trecut, fără ca acest lucru să afecteze soluţiile adoptate. "Indicele de casare este mic, de 3,1%. Acest lucru înseamnă că hotărârile luate de instanţă au fost menţinute în cea mai mare parte, ca legale şi temeinice", a declarat Monenci.

Un succes l-a reprezentat şi implementarea programului de acces ,,Info dosar şi Fişă Dosar" la nivelul Tribunalului Bihor şi al instanţelor arondate. Programul şi-a dovedit eficienţa în condiţiile în care, din octombrie, când a fost lansat, şi până la sfârşitul anului trecut a fost accesat de  aproximativ 31.000 de utilizatori, degrevând simţitor activitatea compartimentelor arhivă şi registratură al instanţelor.

Cât despre lipsa de personal, "conducerea instanţei a continuat demersurile la Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea posturilor devenite vacante la sfârşitul anului şi suplimentarea schemei de personal", a mai spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.