Numărul infracţiunilor sesizate poliţiştilor bihoreni în 2010 a scăzut faţă de anul precedent, de la 17.200 în 2009 la 16.975 în 2010. Scăderea este o premieră pentru ultimii cinci ani, caracterizaţi printr-o creştere constantă a infracţiunilor, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.

"Îmbucurător este trendul descendent al infracţiunilor rutiere, al infracţiunilor de natură judiciară, şi al infracţiunilor contra persoanei, al infracţionalităţii stradale, cea din urmă scăzând constant din 2006 până în prezent", a arătat şeful Poliţiei Bihor.

Pe de altă parte, însă, în Bihor au crescut furturile din auto, hoţii vizând mai ales obiectele lăsate în autovehicule, poşete, portmonee, electronice, GPS, detectoare radar.

Tot în creştere au fost şi infracţiunile economico-financiare sesizate, care au fost cu 391 mai multe decât în 2009, însă acest lucru este pus pe seama "intensificării acţiunilor întreprinse de poliţişti" pentru combaterea lor. Astfel au fost cercetate 1.557 persoane pentru 2.135 infracţiuni, cu 13.8% mai multe decât în 2009. A crescut şi numărul persoanelor cercetate în arest preventiv pentru astfel de fapte, de la 7 în 2009 la 11 în 2010, dar şi a prejudiciului recuperat, de peste 22 milioane lei, valoare superioară celei din 2009, când s-au recuperat 9 milioane lei.

"Având în vedere faptul că infracţionalitatea economică se caută şi nu se sesizează, această creştere reprezintă un fapt pozitiv şi o expresie a eforturilor depuse în acest sens", a arătat comisarul şef Adrian Bucur.

În acest sens, şeful Poliţiei Bihor a declarat că lucrătorii de investigare a fraudelor au efectuat peste 250 de percheziţii domiciliare, din care 127 în domeniul combaterii comercializării ilegale a ţigărilor, confiscându-se 2.107.460 ţigarete nemarcate legal în valoare de circa 840.000 lei. Astfel, au fost întocmite 57 dosare penale (din care 6 pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă) în care sunt cercetate 91 de persoane implicate în comercializarea ilegală de ţigarete.

Cu toate că s-au obţinut rezultate "bune" şi "foarte bune" în activitate, în 2010 au existat şi poliţişti care au încălcat conduita profesională, conducerea Inspectoratului constatând 25 abateri, săvârşite de 3 ofiţeri şi 21 de agenţi. Dintre aceştia, doi au fost destituiţi, 19 au fost sancţionaţi cu mustrare scrisă, unul cu amânarea înaintării în gradul profesional următor pe 2 ani, trei cu diminuarea drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită, pentru abateri cum ar fi "neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici".

În prezent, 6 poliţişti, din care un ofiţer şi 5 agenţi de poliţie au fost suspendaţi din funcţii ca urmare a anchetelor penale demarate împotriva lor.