28 de omoruri, peste 1500 de loviri şi alte violenţe, 62 cazuri de viol, 66 dosare deschise pentru acte sexuale cu minori şi 11 cazuri de corupţie sexuală. Sunt doar o mică parte din cele cele peste 4000 de infracţiuni comise anul trecut împotriva persoanelor, în jurisdicţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi unităţile din subordine, parchetele locale şi judeţene din Bihor şi Satu Mare.

În cazul "atacurilor" împotriva patrimoniului, situaţia este la fel de îngrijorătoare, procurorii înregistrând peste 12.000 de dosare care privesc printre altele furturi, tâlhării şi înşelăciuni pe acest segment.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Tiberiu Sigheartău, procurorii au avut de soluţionat, în anul 2013, mai multe dosare decât în anii precedenţi, însă "indicatorii de calitate au înregistrat îmbunătăţiri semnificative, fapt posibil printr-o mai bună organizare şi eficientizare a activităţii".

Din cifrele raportului, reiese că, prin măsuri asiguratorii, procurorii au reuşit să recupereze peste 3 milioane de lei dintr-o pagubă constatată în valoare de 10 milioane de lei.

"În materialul prezentat, a fost subliniată în mod pozitiv reacţia fermă a procurorilor în luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor în dosarele în care sunt cercetate infracţiuni care afectează bugetul consolidat al statului, precum şi patrimoniul altor părţi vătămate, abordare care urmează a fi menţinută şi în viitor, în condiţiile în care numărul infracţiunilor de acest gen, conform statisticilor, a înregistrat creşteri", a mai spus Sigheartău.

Din analiza prezentată reiese, de asemenea, că în parchetele din Bihor şi Satu Mare a crescut numărul dosarelor de contrabandă, la 120 faţă de 115 (în 2012), dar şi numărul de infracţiuni contra patrimoniului. "În anul 2013 au fost înregistrate 9.299 infracţiuni de furt, raportat la 7.150 înregistrate în anul 2012", a mai arătat Sigheartău care pune această creştere, pe seama problemelor sociale: lipsa locurilor de muncă, impactului psihologic preponderent negativ asupra copiilor a căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dar şi sărăcia din mediul rural.

Pe de altă parte, însă, în 2013 au scăzut infracţiunile la regimul circulaţiei, de la 1949 cauze în anul 2012, la 1705 cauze în anul 2013.

"Este, totuşi, un nivel ridicat generat de lipsa de disciplină a şoferilor, consumul excesiv de băuturi alcoolice, starea precară a multor drumuri naţionale, insuficienta supraveghere a minorilor de către părinţi, exacerbarea unor trăsături comportamentale ale minorilor şi tinerilor, cum ar fi teribilismul", mai arată procurorul.