În anul 2023, în parteneriat cu autoritățile locale, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a făcut lucrări de decolmatare și de recalibrare a albiilor pe o lungime totală de 50 de kilometri, după cum se arată într-un comunicat transmis joi de instituție.

Utilajele au ajuns pe cursurile de apă Valea Ierul Îngust, Valea Cuzap, Barcău, Valea Beznea, Valea Nimăiești, Crișul Negru, Crișul Pietros, Valea Holod și Valea Meziad.

Potrivit ABA, decolmatările și recalibrările de albii reduc riscul de inundații în 30 de localități bihorene, printre care Diosig, Șilindru, Cuzap, Borumlaca, Bratca, Șuști, Beiuș, Drăgănești, Cociuba Mică, Budureasa, Tinca, Pocioveliște, Pomezeu, Meziad și Pietroasa.

„Decolmatările, care au presupus îndepărtarea materialului aluvionar depus pe fundul cursului de apă, au fost realizate cu ajutorul formațiilor de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor și au implicat utilaje de tip excavator și autoutilitară. Operațiunea de decolmatare nu a fost simplă întrucât cantitatea de aluviuni excavată a depășit 155.000 de metri cubi. Mai mult decât atât, vara aceasta, creșterile de debite au angrenat cantități mari de deșeuri de pe malurile apelor îngreunând astfel lucrările de regularizare și igienizare. De asemenea, în localitățile amintite, au fost realizate și lucrări de recalibrare albie cu scopul de a asigura riveranilor apărare împotriva inundațiilor”, a precizat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri, potrivit comunicatului.

În bazinul hidrografic Crișuri sunt delimitate 38 de zone cu risc de inundație, conform evaluării făcute la nivel național pe toate cursurile de apă. Ele sunt evidențiate pe așa numitele hărți de hazard și risc la inundații, disponibile pe www.inundatii.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!