Ecologiștii care propun înființarea unei arii naturale urbane în Oradea, de-a lungul cursului Crișului Repede, l-au întrebat pe directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Pásztor Sándor, cum vede această inițiativă.

Într-un scurt interviu filmat și publicat pe pagina de Facebook „Natura urbană pe Crișul Repede”, Pásztor a spus că nu-și mai dorește intervenții pe malurile râului și că toate zonele verzi de acum vor rămâne intacte.

„ABA, în principiu, cu foarte mici intervenții, a terminat lucrările din intravilanul municipiului. Tot ce vedem verde din amonte de Oradea, zona Podgoria, până în aval, în Rogerius, rămâne intact. Nu mai vin alte intervenții”, a declarat Pásztor.

El a amintit că ABA are un proiect prin care să redea caracterul umed luncii Crișului Repede, în aval de Oradea, și prin care se vor amenaja și scări pentru pești, astfel încât să poată migra dinspre Tisa în amonte. Deocamdată, ABA are finanțarea doar pentru proiectare și urmează să caute surse nerambursabile pentru investiția estimată la 7 milioane de euro.

Întrebat dacă el consideră că natura urbană este importantă, directorul ABA a spus că „pentru omul care stă într-o aglomerație, orice petec de natură este foarte important”, dar și că Oradea este un bun exemplu de oraș care și-a îngrijit coridorul verde creat de Crișul Repede. Asta chiar dacă singura zonă de luncă încă neatinsă este cea din centrul municipiului, lângă parcul Libertății.

În final, Pásztor a avut și un îndemn pentru orădeni: „Dacă am reușit să păstrăm această zonă intactă în inima orașului, să facem tot posibilul ca pe viitor să rămână tot așa, fără construcții, fără beton, fără a strica un ambient natural”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!