Scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi ofiţeri şi subofiţeri ai Poliţiei Bihor şi-au pus amprenta, miercuri, festivitatea de prezentare a bilanţului IPJ Bihor pe anul trecut.

Deşi şeful Inspectoratului, chestorul Liviu Popa, s-a rezumat să arate doar rezultatele pozitive ale instituţiei, omiţând cazurile în care subofiţeri şi ofiţeri ai Poliţiei Bihor au fost inculpaţi pentru luare de mită ori trafic de influenţă, atmosfera de sărbătoare a fost "stricată" de primarul Ilie Bolojan, prezent la şedinţa festivă.

"Probleme de imagine"

În discursul său, edilul a subliniat că instituţiile cu "probleme de imagine" sunt obligate să depună un efort mult mai mare pentru a-şi recâştiga autoritatea în faţa opiniei publice.

"Faptul că în Poliţie şi în Primărie au existat probleme de integritate este un neajuns. De pildă, faptul că la Primărie, unde o funcţionară a fost reţinută după ce a eliberat o adeverinţă falsă, a creat o problemă întregii instituţii, pentru că mi-e greu să explic că ceilalţi funcţionari sunt corecţi. Ţine de atitudinea fiecăruia să nu tolerăm astfel de oameni şi comportamente, deoarece ne creăm probleme nouă şi instituţiilor pe care le conducem", a explicat Ilie Bolojan, urându-le poliţiştilor "cât mai puţine astfel de cazuri".

Şeful Poliţiei Bihor a ţinut să răspundă acestui mesaj, însă doar ca să transfere responsabilitatea pe alţii. "Poliţia bihoreană este o construcţie solidă, chiar dacă unii aveau impresia că o să cadă", a zis chestorul Popa, explicând că "anumite instituţii ale statului" au creat şi alimentat artificial ideea că în Poliţie problemele de integritate sunt mult mai grave decât erau în realitate. "Această percepţie a fost creată subiectiv de anumite instituţii, cu scopul de a submina autoritatea altor instituţii ale statului", a spus şeful IPJ.

DNA şi DGA, absente de la bilanţul Poliţiei

Deşi nu a intrat în amănunte, era clar că "săgeata" ţintea instituţiile anticorupţie din Bihor, ipoteză întărită chiar de faptul că niciun reprezentant al acestora nu a participat, aşa cum era o tradiţie a anilor trecuţi, la bilanul Poliţiei.

Dacă procurorii DNA Oradea au lipsit invocând, neoficial, procesul de reorganizare teritorială demarat în această săptămână, reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor nici măcar nu au fost invitaţi. Informaţia a fost confirmată chiar de şeful DGA Bihor, care a refuzat să comenteze motivele. "E o premieră", s-a limitat să spună comisarul şef Gabriel Cheregi.

Bilanţ negativ

După cum se ştie, anul trecut Poliţia bihoreană a fost zguduită de scandaluri de corupţie fără precedent. Psiholoaga instituţiei, subinspectorul Loredana Coste, şi George Botto, agent şef la structura locală de informaţii a Ministerului de Interne, au fost arestaţi iar ulterior condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în formă continuată pentru că au pretins 39.000 euro de la un afacerist orădean, în numele unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor. Cei doi primiseră 11.000 de euro, fiind prinşi în flagrant după ce au încasat o nouă tranşă de 7000 de euro.

La fel, comisarul Florian Rob, şeful Poliţiei Ciumeghiu, a fost arestat, iar apoi trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce a cerut mită în numele judecătorului Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea. Ofiţerul a fost denunţat chiar de informatorul său şi de un alt hoţ, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o partidă de sex cu fiica respectivului, pentru ca magistratul să-i ajute cu o sentinţă mai blândă.

Lovitură la vârf

Cea mai mare lovitură a reprezentat-o, însă, inculparea adjuctului şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, acuzat de luare de mită, favorizarea infractorului, efectuarea de operaţiuni financiare şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, respectiv folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Fostului adjunct al chestorului Popa i se impută, în principal, că a finanţat, sub formă de împrumuturi o reţea de evazionişti şi le-a oferit acestora informaţii din anchetele demarate împotriva lor, avertizându-i asupra acţiunilor care urmează să se intreprindă, astfel că membrii acestora au avut timp să distrugă documente. În schimbul serviciului, ofiţerul a încasat 75.000 euro, sub formă de camătă pe sumele împrumutate. Brîndaş se află în prezent în arestul IPJ Bihor.