Judecătorii Tribunalului Bihor au muncit mai puţin anul trecut, căci au avut mai puţine procese decât în anii trecuţi, însă mai bine, dat fiind că, dintre cele peste 10.000 de hotărâri pronunţate, doar 505 au suferit modificări în căile de atac, adică doar 4,7%. Procentul este sub cel al altor instanţe similare din ţară, după cum precizează purtătorul de cuvânt al instanței, judecătorul Radu Harja.

"Au fost trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii la şedinţa de bilanţ, care au remarcat procentul scăzut de hotărâri modificate în căile de atac, în comparaţie cu a altor Tribunale sau Judecătorii pe care le-au vizitat în această perioadă", a explicat Harja, chestionat de BIHOREANUL.

Potrivit analizei realizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Tribunalul Bihor se clasează pe locul 16 în lista celor 41 de instanţe judeţene, şi a fost încadrat în gradul "eficient", având rezultate foarte bune din punctul de vedere al numărului de dosare finalizate, al duratei de soluţionare şi al hotărârilor judecătoreşti motivate în termenul prevăzut de lege.

Singurul capitol la care Tribunalul Bihor a înregistrat gradul de satisfăcător este cel care priveşte dosarelor care trenează pe rolul instanţei mai mult de 1 an şi 6 luni. "Dosarele din secţia Falimente, de pildă, vor avea întotdeauna calificativul ineficient din cauza specificului procedurii. Aceste procese, în special cele în care există planuri de reorganizare, pot dura chiar şi 7 ani. Chiar şi dosarele simple nu le poţi rezolva mai repede de 8-10 luni", a spus judecătorul.

Potrivit magistratului, la Tribunalul Bihor a mai existat şi o situaţie atipică faţă de alte instanţe, generată de fluxul de personal. "În dosarele penale, în momentul în care au fost preluate de alte complete de judecată, au trebuit readministrate o serie de probe, iar lucrurile acestea au prelungit durata de soluţionare a dosarului", a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei.

Pe de altă parte, susţine judecătorul, în prezent instanţa are un număr de judecători mai mare faţă de alţi ani, iar dosarele, ca şi volum total, au scăzut. "Dacă în urmă cu 4-5 ani eram pe locurile fruntaşe sub aspectul volumului, pe locurile 1,2 sau 3, acum am scăzut undeva la jumătatea clasamentului. Mergem spre normalitate", a mai arătat Radu Harja.

Datele de bilanţ arată că, în 2018, Tribunalul Bihor a avut în schemă un număr de 47 posturi de judecători, iar un magistrat a soluţionat, în medie, 507,3 dosare.