Protestele din ultimii ani desfăşurate de ONG-urile pentru apărarea drepturilor animalelor în faţa intrării pe domeniul cinegetic de la Balc închiriat de omul de afaceri Ion Ţiriac au făcut ca anul acesta invitaţii la vânătoarea de mistreţi să fie mai discreţi ca oricând. Primarul din Monte Carlo, George Marsan, de pildă, a şi declinat invitaţia, tocmai pentru că reprezentanţii Vier Pfoten i-au cerut să nu mai participe la "măcel".

Pe durata celor două zile ale weekend-ului trecut, la Balc au fost prezenţi, totuşi, numeroşi invitaţi din aristocraţia economică şi politică a Europei, dar şi "începători", între care, de exemplu, designerul italian Stefano Ricci. "A fost pentru noi o ocazie să ne întâlnim, suntem prieteni vechi, şi să discutăm", a spus unul dintre oaspeţii tradiţionali ai lui Ţiriac, prinţul Dimitrie Sturdza, explicând că nu contează atât numărul ori mărimea trofeelor, cât plăcerea de a se revedea a unor persoane legate prin vechi amiciţii.

Deşi nicio sursă oficială nu a dorit să comunice numărul exact al animalelor împuşcate, acesta "bate" spre 200. "Colegii mei au prelevat probe pentru analize, iar după ce se va confirma că animalele nu au fost bolnave, carnea va fi trimisă la o unitate de procesare a cărnii de mistreţ", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare, dr, Remus Moţoc. În final, preparatele vor ajunge la un orfelinat şi un azil de bătrâni din judeţul Braşov.

Potrivit unor surse, gonacii recrutaţi din rândul localnicilor au fost plătiţi la ediţia din acest an cu câte 100 lei, iar vânătorii cu 140 lei, plus câteva kilograme de carne de mistreţ.

Majoritatea invitaţilor lui Ion Ţiriac s-au întors spre case cu avioanele private, cu care de altfel şi veniseră vineri la Oradea. Conform programului iniţial, acestea trebuia să aterizeze pe Aeroportul din Debreţin, însă acesta a fost acoperit de ceaţă.

Ultimul vânător care a plecat a fost, cum era de aşteptat, chiar Ţiriac, care însă a refuzat să stea la discuţii cu presa, spunând că nu ştie dacă acesta a fost ultimul an în care a găzduit deja celebra vânătoare de la Balc. Nu de alta, dar contractul de concesionare pentru domeniul preferat al lui Nicolae Ceauşescu expiră fără a se şti dacă există şi intenţia prelungirii sale.