Începând de joi, 20 octombrie, bihorenii şi turiştii vor putea vizita etajul III al Muzeului Ţării Crişurilor, unde a fost amenajată secţia de Etnografie. 

Pe lângă valoarea muzeografică a obiectelor, printre care se numără inclusiv icoane vechi din secolul XVII, expoziţiile cuprind şi săli amenajate tematic, precum este camera dedicată bisericii şi cimitirului, dar şi componente moderne ca o hologramă 3D.

Strada bisericii

Expoziţia de la etajul III, care până acum nu a putut fi vizitat, a fost prezentată miercuri de directorul instituţiei, istoricul Gabriel Moisa, şi de şeful secţiei de Etnografie, Ioan Goman. 

Moisa a anunțat în deschidere că aceasta este ultima secţie amenajată în clădirea de pe strada Armatei Române. "După mulţi ani de muncă, iată că patrimoniul preţios al Muzeului Ţării Crişurilor iese la iveală, iar de acum doritorii vor putea admira şi exponatele de la etajul III", a spus istoricul.

Jurnaliştii prezenţi, dar şi angajaţi ai instituţiei muzeale, au fost invitaţi apoi să descopere expoziţia de pe holul denumit "Ulița Bisericii", unde sunt expuse costume tradiţionale de bărbaţi şi femei din satul Pietroasa, o troiţă, obiecte din ceramică şi chirpici.

"Aici am expus şi un ulcior cu patru ţâţe, adică cu patru orificii de unde se putea bea apă sau alcool. Acesta era folosit de bărbaţi când ieşeau cu prietenii, pentru că era mult mai igienic", a povestit Ioan Goman.

Iconostas şi cimitir

Mai multe săli au fost transformate în camere tematice. În una este recreată, de pildă, camera unde avea loc pe vremuri prima baie ritualică a copiilor, o alta prezintă felul în care era organizată masa de Crăciun, iar o alta este camera unde erau primiţi nuntaşii. În această din urmă sală, unde se află mai multe manechine îmbrăcate de nuntă, se poate vedea şi o hologramă a unei coroniţe de mireasă (foto).


De altfel, în aproape fiecare sală a noii secții se află câte un monitor care difuzează înregistrări video alb-negru, vechi, cu obiceiuri specifice și cântece din Țara Crișurilor. 

Într-o altă încăpere, vizitatorii pot admira un iconostas, unde cele mai vechi icoane datează din secolul XVII.

În acelaşi loc a fost amenajat şi un spaţiu ce aduce a cimitir, unde sunt expuse cruci de rit ortodox originare din localitatea Rieni, cruci de rit reformat din Nuşfalău, judeţul Sălaj, și cruci de rit romano-catolic din Oradea, toate datând de la începutul secolului XX.

„Ulița târgului”

Itinerarul continuă în alte săli dedicate obiceiurilor şi meşteşugurilor care predominau în Bihor în trecut, precum olăritul sau fierăritul.

"În timp ce în zona de câmpie a judeţului pământul era fertil, iar locuitorii se ocupau doar cu agricultura, în zona Beiuşului ţăranii erau obligaţi de împrejurări să se apuce de olărit, de fierărit, erau mulţi lădari sau femei care ţesau. Ei îşi adunau marfa şi mergeau la târgurile de la câmpie pentru a le schimba cu cereale, fructe şi legume", a explicat etnograful Ioan Goman.

Într-o asemenea sală pot fi admirate o mulţime de unelte agricole vechi, precum un plug și o semănătoare făcute din lemn.

Vizitatorii ajung apoi pe holul denumit "Ulița Târgului", unde sunt expuse o mulţime de vase din ceramică sau lut alb, modele de turtă dulce de acum un secol, ştergare sau ţesături cu simboluri specifice zonei din care făceau parte creatorii.

Din fonduri europene

Recent, Muzeul Țării Crișurilor a inaugurat şi etajul II al instituţiei, unde pot fi admirate secţia de Istorie modernă şi cea de Artă unviersală.

Preţul unui bilet de intrare la toate expoziţiile MŢC (cu excepţia Vivariului) este de 25 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru copiii cu vârste de peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Muzeul orădean poate fi vizitat de marţi până duminică, în intervalul orar 9 - 17, luni instituţia fiind închisă.

Secţia de Etnografie de la etajul III a fost amenajată cu fonduri europene obţinute în proiectul RO-HU 446 – Centrul Educaţional Transfrontalier Româno-Maghiar pentru Conservarea Patrimoniului Natural şi Cultural, prin programul Intereg V-A România – Ungaria.

Valoarea integrală a proiectului depășește 10 milioande euro, din care MŢC a primit aproape 3 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!