Aţi făcut imprudenţa în trecut să declaraţi la Primărie un imobil sau o parte dintr-o clădire ca având altă destinaţie decât cea de locuinţă? Verificaţi-vă pe portalul municipalităţii obligaţiile fiscale, dar nu înainte de a lua un Distonocalm. Oricum, veţi avea palpitaţii!

"Când am văzut cât îmi vine impozitul, de 13 ori mai mare decât anul trecut, nu mi-a venit să cred. Da’ ce-şi imaginează Primăria că fac în clădirea aia, vând droguri?!", protestează Gheorghe Hodorog, proprietarul unei clădiri din zona Parcului 22 Decembrie.

"Explodează" impozitele!

Sorin Iacob, directorul economic adjunct al Primăriei OradeaDe două săptămâni, la Finanţele Primăriei sună telefoanele ca nebunele. Orădenii care şi-au verificat pe site obligaţiile fiscale pe anul în curs protestează nervoşi faţă de noile impozite. Sunt cazuri în care dările au crescut şi de 20 de ori. "Oamenii sună nemulţumiţi: «Cum se poate să-mi crească impozitul de la 100 lei la 1.200 lei?!». Păi, uită că se poate!", spune Sorin Iacob (foto), directorul economic adjunct al Primăriei.

Creşterea fără precedent a impozitelor se datorează noului Cod Fiscal, care începând de anul acesta calculează impozitul pe proprietate după destinaţia clădirii. Aceasta poate fi rezidenţială (locativă), caz în care se taxează cu 0,1% din valoarea impozabilă, sau nerezidenţială ori cu altă destinaţie, situaţie în care impozitul sare automat la 1%. Valoarea impozabilă trebuie să rezulte dintr-un contract de vânzare, un document privind valoarea finală a lucrărilor de construcţii sau un raport de evaluare, toate de cel mult 5 ani vechime, în caz contrar aplicându-se automat o cotă de 2%.

Impozite "din burtă"

Cum până anul acesta proprietăţile persoanelor fizice nu s-au impozitat în funcţie de destinaţie, municipalitatea a calculat impozitele pe 2016 raportat la ce are în baza de date. Practic, nimeni nu ştie câte imobile nerezidenţiale sunt în oraş. Primăria aşteaptă ca orădenii să le declare de bunăvoie până la 31 martie. "Baza de date ar putea fi denaturată. Pe de o parte multe spaţii nu au fost declarate, iar pe de alta, având în vedere că la cele declarate nu s-a depus raport de evaluare, softul a aplicat automat procentul de 2%", explică Nadia Haş, directorul economic al Primăriei.

Oricum, efectele sunt năucitoare. "Dacă anul trecut am plătit 1.800 lei, pentru anul acesta mi-a venit un impozit de 31.000 lei. După reevaluare impozitul a coborât la 19.000 lei, dar oricum e enorm!", spune un întreprinzător. Iar în situaţia lui sunt sute de orădeni care şi-au închiriat garsonierele unor firme, au acceptat în locuinţele lor spaţii comerciale, şi-au pus casele la bătaie ca pensiuni sau pur şi simplu şi-au deschis birouri în apartamente.

Gheorghe Hodorog, proprietar clădire LugojuluiSpre exemplu, orădeanul Gheorghe Hodorog (foto) şi-a construit pe credit o clădire de birouri cu două etaje în strada Lugojului. La o rată la bancă de 24.000 euro pe an, va avea de plătit şi impozit de vreo 9.000 euro. Culmea, nu îl va salva nici măcar reevaluarea imobilului. "Evaluatorul spune că tot pe acolo voi ieşi", zice bărbatul. Iar explicaţia e simplă...

Aberaţii fiscale

Dan Octavian, consultant financiarExperţii Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi dau valoarea clădirilor după criterii stabilite la nivel naţional. "Pe considerentul că materialele costă la fel în toată ţara, nu se ţine cont de amplasarea clădirii. Aşa se ajunge în situaţia aberantă că, la o suprafaţă egală, impozitul pe o clădire nerezidenţială din Pociovelişte este mai mare decât pentru una din centrul Bucureştiului. Aceasta are precis peste 50 de ani, iar vechimea e singurul factor care diminuează impozitul", explică directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan (foto).

Aberaţiile nu se opresc aici! Dacă un spaţiu e împărţit frăţeşte de doi proprietari, cel care l-a reevaluat anul trecut, când conta valoarea de piaţă, va plăti mai puţin, iar celălalt, care îşi face reevaluarea după noua metodologie, va datora impozite chiar şi triplat. "Diferenţa e şi mai clară în cazul în care un imobil este vândut. Noul proprietar va plăti impozit mai mic, după valoarea de piaţă din contractul de vânzare-cumpărare, în vreme ce vechiul proprietar era impozitat mult mai consistent, în baza raportului de evaluare".

Contribuabilii care speră să scape de un impozit mărit prin vânzarea imobilului se înşală. O altă "ghiduşie" a Codului Fiscal spune că impozitul se datorează de către cel care deţine proprietatea la 31 decembrie. Aşa că anul acesta sunt buni de plată...

Vin controalele!

Deşi termenul limită pentru depunerea actelor necesare calculării impozitelor este 31 martie, săptămâna trecută la Primărie erau depuse doar 11 rapoarte de evaluare. În 90% din cazuri noile impozite au crescut vertiginos. Spre exemplu, un orădean care anul trecut plătise 93 lei va datora anul acesta 1.000 lei, iar un altul care anul trecut a achitat 500 lei trebuie să scoată acum 4.600 lei. Şi asta aplicând la valoarea reevaluată cota de 1%! Există şi excepţia unui contribuabil care va plăti doar 670 lei, cu 50 lei mai puţin ca anul trecut, dar numai pentru că, imobilul fiind vechi, i-a scăzut valoarea.

Cap la cap, deţinătorii spaţiilor nerezidenţiale au doar 2 luni să îşi lămurească situaţia. Termen extrem de scurt. În Bihor există doar 80 de evaluatori ANEVAR, ocupaţi până peste cap. Problema e că după 31 martie, când expiră primul termen de plată a impozitelor, municipalitatea va începe verificări. "Undeva prin mai vom lua de la Registrul Comerţului baza de date cu toate sediile şi punctele de lucru din Oradea, şi vom verifica în teren dacă spaţiile nerezidenţiale au fost declarate conform legii", anunţă directorul Sorin Iacob. Amenzile pentru nedepunerea declaraţiilor pot ajunge şi la 700 lei în cazul persoanelor fizice. Atunci când vrea, într-un fel sau altul, statul tot îşi încasează banii...


EXISTĂ SOLUŢII
Să scadă birul!

Pentru că municipalitatea nu poate schimba nici prevederile Codului Fiscal legate de impozitarea spaţiilor cu altă destinaţie decât locativă, nici modul de calculare a evaluării imobilului, singura soluţie pentru obţinerea unor impozite mai rezonabile este diminuarea procentului cu care se impozitează proprietatea reevaluată. În prezent, acesta este de 1%, la fel ca în cazul deţinătorilor de spaţii persoane juridice.

Primăria se arată, acum, dispusă să umble la cifre. "Adevărul este că s-ar putea ca un procent de 1% să fie exagerat şi să propunem Consiliului Local o cotă diminuată", spune directorul economic al Primăriei, Nadia Haş, care precizează că municipalitatea s-a orientat după oraşele vecine. "Noi am mers cu aceeaşi cotă de 1% ca Timişoara şi Clujul, dar acestea s-au răzgândit în ultima clipă, şi Timişoara practică acum o cotă de 0,6%, iar Clujul de 0,2%". Adică oraşe de două ori mai dezvoltate au impozite de două ori mai mici...