Trăim într-o lume a bărbaţilor. "Majoritatea cetăţenilor din România votează după sentimente. Pentru noi liderul trebuie încă să fie puternic, iar un bărbat emană mai multă putere decât o femeie. Apoi, avem o încredere mai mare în bărbaţi, până şi noi femeile ne oprim la a analiza nu ce spune, ci cine, ce geantă are", a declarat senatorul Rozalia Biro, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Biro a participat la sfârşitul lunii noiembrie la Bruxelles la un summit pe tema discriminării femeilor în viaţa publică, iar cifrele sunt mai mult decât grăitoare. "În anul 2012, la nivelul Uniunii Europene, 73% din funcţiile de decizie erau deţinute de bărbaţi şi doar 27% de femei. La fel, în Guvernul României 79,3% din funcţiile de putere erau ocupate de bărbaţi şi 20,6% de femei", a declarat senatorul.

Rozalia Biro a arătat că, în urma alegerilor locale din 2012, nicio româncă nu a fost aleasă în funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean, doar 14,2% din posturile de consilier judeţean au fost ocupate de femei şi doar 3,6% din posturile de primar au revenit unor candidate.

Senatorul a susţinut că, în condiţiile în care 52% din populaţie este de gen feminin, discriminarea este evidentă. "Femeile au o medie de viaţă cu 7,4 ani mai lungă decât bărbaţii, iar 60% din cei care termină o facultate la nivel internaţional sunt femei. Toate acestea ne arată că există un potenţial de creştere a participării femeilor în viaţa publică", a spus Biro.

"Eşti capabilă, dar eşti femeie..."

Potrivit statisticilor, la nivel european angajaţii de sex feminin au salarii cu 6-11% mai mici decât bărbaţii, muncesc mai mult pentru aceeaşi bani şi au şanse mai mici să fie propuşi pentru poziţii de decizie. Acest fenoment afectează deopotrivă atât mediul privat, cât şi viaţa publică.

"Când aveam 25 de ani şi lucram în firma în care eram asociată, toţi credeau că sunt secretara şefului. La fel, când ne aşezam la masa negocierilor şi toţi ceilalţi erau bărbaţi, simţeam că nu mă iau în serios, eram acolo, dar eram doar o femeie blondă, trebuia să propun mai multe argumente şi idei decât bărbaţii ca să pot fi acceptată ca un partener egal de discuţie", a povestit senatorul UDMR.

Rozalia Biro spune că manifestări similare de discriminare a femeilor a întâlnit inclusiv în mediul politic.

"Când eram viceprimar de Oradea, s-a făcut în UDMR un sondaj de opinie şi, din punct de vedere al popularităţii, am trecut înaintea tuturor bărbaţilor. Când s-a ajuns însă la întrebarea "pe cine aţi alege mâine primar", toate numele au fost de bărbaţi. De fapt, uitaţi-vă la listele tuturor partidelor politice, nicăieri n-o să vezi o femeie pe locul întâi, ci în cel mai bun caz pe al doilea sau al treilea", a declarat Rozalia Biro.

Discriminarea de gen nu ţine seamnă de naţionalitate şi se manifestă şi mai puternic în societăţile tradiţionaliste. "Noi cei din această parte a ţării suntem mai liberali, dar în secuime acest lucru e şi mai puternic: femeia, de când se naşte, e fată şi nu copil, iar când creşte locul ei este acasă, în familie", a spus senatorul.

Udemeristele şi-au făcut organizaţie

Acest conservatorism s-a reflectat şi în modul în care comunitatea maghiară şi-a constituit organizaţiile care să o reprezinte politic. Spre deosebire de partidele româneşti, UDMR a permis înfiinţarea unei organizaţii de femei abia în 2013.

"Abia la congresul din această vară s-a modificat statutul UDMR astfel încât să putem înfiinţa o organizaţie de femei", a declarat senatorul.

Condusă de Rozalia Biro, organizaţia de femei a UDMR a reuşit în doar patru luni să înfiinţeze 23 de organizaţii judeţene şi 110 locale. Primele acţiuni ale noilor formaţiuni vor avea loc în perioada 5-24 decembrie şi au în centrul lor protecţia vârstnicilor şi a copiilor.

"Crăciun cu zâmbet"

"În cadrul manifestărilor "Crăciun cu zâmbet" desfăşurate sub îndemnul "Să oferim bucurie" vor avea loc nu mai puţin de 188 de evenimente în cadrul cărora se vor oferi cadouri relativ mici ca şi valoare pentru că sunt făcute din sponsorizări, dar oferite cu multă atenţie şi iubire", a spus Biro.

Senatorul de UDMR a mai spus că pentru a corecta mentalităţile greşite care domină încă societatea românească şi-a propus ca obiectiv pentru 2014 organizarea unui forum al femeilor lider din toate domeniile de activitate şi înfiinţarea, după modelul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a unui mecanism independent de prevenire şi combatere a relelor tratamente şi torturii care afectează îndeosebi copiii şi femeile.