Acuzată de conflict de interese şi de abuz în funcţie de către Agenţia Naţională de Integritate, situaţia viceprimarului Rozalia Biro se complică, îngrijorător pentru ea.

Pe 16 ianuarie, Curtea de Apel Oradea i-a respins cererea de suspendare a intrării în executare a raportului prin care ANI o acuză de fapte de corupţie, document considerat prin lege ca act de sesizare penală îndreptată împotriva ei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte, iar în paralel se judecă şi cererea viceprimăriţei pentru anularea întregului raport.

BIHOREANUL a studiat cele două dosare şi prezintă în premieră apărarea viceprimăriţei care, în 2006, a semnat actele pentru închirierea pe bani de nimic a unui imobil către Fundaţia Partium, ONG în care ea însăşi este membru fondator, precum şi cele pentru renovarea lui pe banii oraşului.

Trânteală udemeristă

Rozalia Biro a intrat în colimatorul inspectorilor de integritate anul trecut, după un articol publicat de BIHOREANUL în 2008 despre modul în care somptuoasa vilă din strada Republicii 59 în care a funcţionat Biblioteca CFR şi apoi localul Roma Bar a fost atribuită Fundaţiei Partium, un ONG la a cărui înfiinţare a contribuit şi Biro, şi care activează sub steagul UDMR.

Articolul arăta că închirierea imobilului s-a făcut printr-o licitaţie anunţată pe 30 decembrie 2005, în ajun de Revelion, şi desfăşurată două săptămâni mai târziu, pe 11 ianuarie 2006, cu doi falşi concurenţi, înţeleşi între ei: Fundaţia Partium şi Asociaţia Tinerilor Maghiari, organizaţii surori, având în vedere că "Tinerii" stăteau în chirie la Partium. După "licitaţie", imobilul a fost atribuit Fundaţiei Partium pe 10 ani, cu posibilitate de prelungire şi drept de întâietate la cumpărare, contra unei chirii de doar 150 lei pe lună plus TVA, iar asta deşi are 231 metri pătraţi, curte, grădină şi tot ce îi mai trebuie unei vile!

În final, deşi era direct interesată în chestiune, viceprimăriţa nu s-a abţinut şi a semnat, pe 14 februarie 2006, contractul de închiriere în locul primarului Petru Filip, care lipsea şi îi delegase aceste atribuţii. Culmea e că la data respectivă imobilul nici măcar nu figura în patrimoniul oraşului, fiind preluat abia în 2007 de la Ministerul Transporturilor. Mai mult, ulterior, fundaţia n-a plătit nici un leu din chiria modică, şi cu toate acestea contractul nu a fost reziliat, aşa cum se procedează în alte situaţii similare. Ba din contră, pentru a-şi mulţumi chiriaşii, Primăria a renovat clădirea pe banii oraşului, cheltuind în acest scop peste 500.000 lei din bugetul local.

În proces!

Dezvăluirile BIHOREANULUI au fost confirmate punct cu punct de ANI, iar astă-toamnă inspectorii de integritate au întocmit un raport pe care au anunţat că-l vor înainta DNA, pentru ca procurorii anticorupţie să înceapă urmărirea penală a viceprimăriţei. "Agenţia a constatat indicii referitoare la posibila săvârşire de către doamna Biro Rozalia-Ibolya a infracţiunii de conflict de interese", au specificat inspectorii, arătând că, odată ce acuzaţiile vor fi confirmate în justiţie, "fapta persoanei constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani".

Imediat însă, Biro a atacat raportul la Curtea de Apel, cerând anularea lui, ca nelegal. În paralel, a cerut şi suspendarea intrării în executare a documentului, considerat ca act de sesizare penală, în urma căruia DNA poate începe imediat ancheta. Dacă cererea de anulare încă se judecă, cea de suspendare a fost respinsă deja, ca neîntemeiată. BIHOREANUL a studiat ambele dosare şi a constatat că prima decizie, încă nedefinitivă, poate fi justificată prin faptul că viceprimăriţa nu a adus argumente solide în favoarea ei. Nici în timpul anchetei inspectorilor de integritate, desfăşurate anul trecut, nici în timpul procesului.

De altfel, deşi public declara că nu ştia de ea, Biro a ignorat ancheta ANI, demarată pe 20 iulie anul trecut şi finalizată pe 3 noiembrie. Informată încă din 26 iulie şi invitată la sediul ANI pe 12 octombrie pentru a-şi susţine punctul de vedere, viceprimăriţa nu s-a prezentat niciodată, invocând ultima dată "incidente medicale grave ale soţului", în urma cărora ar fi rămas "singura membră a familiei care putea să se ocupe de un soţ proaspăt operat şi nedeplasabil, precum şi de cei doi copii minori". În realitate, era vorba de o ruptură de ligament, iar Biro n-a fost obligată să stea la căpătâiul soţului, ori să îngrijească de copii, dovadă fiind tocmai articolele de presă din respectiva perioadă, care arată că viceprimăriţa îşi vedea de slujbă şi avea apariţii publice.

"Dacă voiam, o făceam"

03 Filip.jpgÎn apărarea sa, Biro a afirmat că acuzaţiile ce-i sunt aduse nu sunt "obiective", şi nu s-a sfiit să arăte cu degetul spre primarul de atunci, Petru Filip (foto), împreună cu care a condus oraşul timp de două mandate. Biro dezvăluie că el încercase să dea acelaşi imobil PSD-ului, şi încă prin încredinţare directă, aspect "ignorat" acum de ANI doar pentru că Filip e membru marcant al partidului de guvernământ.

"Este extrem de ciudat că pârâta (n.r. - ANI) n-a observat că imediat înaintea contractului cu Fundaţia Partium, spaţiul a fost închiriat de primarul de atunci, prin ordin de repartizare directă, către PSD Bihor. Oare "vederea slabă" a pârâtei s-a datorat faptului că persoana respectivă este un ilustru membru PDL, europarlamentar?", arată Biro în plângerea ei, omiţând să menţioneze faptul că, prin lege, partidele politice au dreptul la atribuirea directă a unui spaţiu unde să-şi desfăşoare activitatea.

Pe de altă parte, arăta UDMR-ista, "nu subsemnata am dispus ca acel spaţiu să fie închiriat Fundaţiei. Nu am făcut decât să confirm un act decizional al comisiei de licitaţie. Tocmai refuzul de a semna contractul ar fi constituit o ilegalitate", zice Biro, menţionând - atenţie! - că "dacă chiar voiam să am grijă de interesul meu, o făceam ca la carte, întrucât legea permitea acest lucru".

Ruine pentru "naivi"

Rozalia Biro are o explicaţie şocantă şi pentru amănuntul că Primăria a menţinut contractul cu Partium deşi Fundaţia n-a plătit deloc chirie, iar vila a fost renovată între timp pe banii oraşului.

"Nu e treaba mea să urmăresc cine plăteşte chiria şi cine nu. Dar adevărul e că toate spaţiile închiriate ale statului sunt într-o stare îngrozitoare, astfel că, într-o manieră abuzivă, noi, statul, încercăm să ne scoatem pârleala pe spinarea chiriaşilor, sperând că aceştia vor fi suficient de naivi încât să investească în ele, pentru ca apoi să ni le lase gata reparate. Ei bine, 99% dintre ei sunt", s-a apărat Biro.

Ea vorbeşte pe şleau de abuzurile pe care municipalitatea le face, ca şi cum nu ea ar fi fost chemată să le elimine: "clauze ambigue reluate şi reformulate în încercarea noastră de a-i duce de nas, ca să execute ei lucrări care cad în sarcina noastră, şi pentru care noi (n.r. - Primăria) nu aveam bani".

Se interpretează

În cazul Fundaţiei Partium, recunoaşte totuşi viceprimăriţa, situaţia a fost diferită. Asta pentru că, "în momentul în care chiriaşul a refuzat să intre în spaţiu datorită stării mizerabile în care se afla, ne-am bucurat că nu ne-a dat în judecată pentru a ne obliga să i-l predăm aşa cum cere legea. Aşa că nu am zgândărit o situaţie explozivă, ci am încercat să-l ducem cu vorba, promiţându-i că vom lua măsuri pentru reabilitare". Iar pentru aceste lucrări, ca să vezi, s-au găsit bani...

Contactată de BIHOREANUL, Rozalia Biro a refuzat categoric să discute despre cele spuse în faţa judecătorilor. Nu a vrut să explice nici motivul pentru care l-a atacat pe ex-primarul Filip, cu care a colaborat fructuos, şi nici diferenţa dintre contractele chiriaşilor "fraieri" şi ale "băieţilor deştepţi". "Orice aş spune s-ar interpreta. Aşa, mai bine nu spun nimic", a argumentat viceprimăriţa, uitând că, uneori, şi tăcerea spune multe. În acest caz, despre o trânteală clară, menită să dea plocon o clădire emblematică a urbei unei fundaţii de partid. Iar Biro nici măcar nu poate spune că a semnat ca primarul, ci doar că a semnat în locul lui şi pentru ea...


MĂMICI GRIJULII
"Integrii" la proces

Viceprimarul Rozalia Biro nu e singurul ales în proces cu ANI. Laurenţiu Păşcuţi (PNL), găsit tot anul trecut în incompatibilitate pentru că îndeplinea concomitent atât calitatea de consilier judeţean cât şi funcţia de director de cabinet al preşedintelui CJ Bihor Radu Ţîrle, a pierdut deja procesul deschis la Curtea de Apel Oradea pentru anularea actului ANI şi a demisionat din funcţie.

Deputatele Sonia Drăghici (PSD) şi Peto Csilla (UDMR) au fost găsite şi ele în conflict de interese deoarece şi-au angajat propriii copii la Birourile parlamentare. Atât Drăghici, cât şi Peto se judecă acum cu ANI, solicitând anularea actelor pe motiv că ele nu sunt funcţionari publici. Peto a cerut totodată ca până la o sentinţă definitivă să nu fie obligată să-şi demită fiica întrucât "urmează campania electorală şi am nevoie de un şef de cabinet de loialitate maximă". Cererea ei a fost respinsă, însă, de judecători, ca neîntemeiată.

Mai sunt cercetaţi, la cererea ANI, pentru neconcordanţe în declaraţiile de avere, prefectul Gavrilă Ghilea, acuzat că nu a trecut în document valoarea reală a unor contracte pe care firma sa, Construcţii Bihor, le are cu diverse instituţii publice, deputatul UDMR Lakatos Peter, care nu poate explica provenienţa a peste 15.000 euro, şi Claudiu Pop, fost deputat PSD, acuzat că nu poate justifica 150.000 euro.