Numărul cazurilor de violenţă în familie este în continuă creştere, doar în ultimul an înregistrându-se peste 32.000 de astfel de cazuri, din totatul de 98.000 de dosare care privesc infracţiuni de loviri şi alte violenţe.

Statistica îngrijorătoare a fost prezentată, miercuri, de deputatul UDMR Biró Rozália, care a anunţat că, alături de Asociaţia „Necuvinte” - organizaţie non-profit profilată pe protecţia victimelor violenței în familie - a întocmit încă din 2015 un proiect pentru înăsprirea pedepselor la aceste infracţiuni, care abia acum a intrat în dezbaterea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

„Mentalitatea noastră este să nu vorbim despre aceste probleme, despre violenţa în familie. Dacă acele 32.000 de cazuri sunt înregistrate, cu certitudine că numărul real este mult mai mare. Trebuie să înţelegem că violenţa în familie nu e o problemă personală a unui cuplu. E o problemă a comunităţii, care poate degenera şi duce la tragedii. În România, anul trecut, au murit 200 de femei. Nu e un număr, e vorba despre 200 de vieţi curmate, copii rămaşi orfani, familii distruse”, a explicat deputatul.

Schimbări la Codul penal

Concret, proiectul prevede, pe de o parte, modificarea articolului 193 care priveşte infracţiunea „Loviri şi alte violenţe” la aliniatul 2, și anume excluderea amendei ca pedeapsă şi reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale necesare pentru ca fapta să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, de la 90 de zile, câte sunt în prezent, la 30 de zile.

Proiectul prevede, totodată, şi modificarea articolului 194, care se referă la vătămările corporale, prin reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale necesare pentru ca fapta să fie încadrată „vătămare corporală”, de la 90 de zile, câte sunt în prezent, la 30 de zile.

Unul din numeroasele argumente în favoarea modificării îl constituie condamnările încasate de România pentru neluarea unor măsuri de protecţie a victimelor violenţelor în familie.

România, condamnată

 „Cea mai recentă e de săptămâna trecută, când CEDO a condamnat România la plata unor daune morale în valoare de 9.800 de euro pentru o femeie din Petroşani care, deşi a reclamat timp de 10 ani că ea şi copiii au fost victimele soţului ei, nu a fost protejată de autorităţi, iar soţul ei nu a fost tras la răspundere pentru faptele sale”, a explicat Biró.

Instanţa europeană a constatat că România a încălcat reglementările europene care interzic tratamentrele inumane sau degradante şi a luat act de statisticile oficiale conform cărora violenţa domestică este tolerată şi percepută drept normală de majoritate.

„În opinia CEDO, pasivitatea autorităţilor reflectă o atitudine discriminatorie”, a spus Biró, care speră ca proiectul să fie adoptat în cel mai scurt timp.

Aceeaşi problemă - violenţa împotriva femeilor - se va dezbate la conferinţa internaţională interparlamentară plănuită pentru perioada 12-14 iunie de Camera Deputaţilor, la care sunt aşteptate delegaţii de parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile din 23 de ţări.

Pregătiţi pentru situaţii de criză

„Suntem o ţară în care victimele se ruşinează pentru faptul că sunt bătute. Consider că trebuie să luăm atitudine, să pregătim un cadru legal mai strict care să protejeze victimele şi să pedepsească mai aspru agresorii”, a arătat parlamentarul UDMR.

Organizaţia de femei a UDMR a demarat o amplă campanie de prevenire a acestor violenţe, prin cursuri de pregătire a unor traineri care vor purta dialoguri în şcoli, cu copii şi dascăli deopotrivă, pentru a-i ajuta să reacţioneze în situaţii de criză.

„Un copil are părinţi divorţaţi, stă cu mama, dar vine tatăl după el la şcoală. Ce faci? Cum procedezi? Nici profesorii şi nici măcar directorii de şcoli nu ştiu. Aceşti traineri vor fi pregătiţi să îi pregătească pentru astfel de cazuri”, a declarat parlamentarul.