"În această dimineaţă, în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o cu domnul ministru la Primăria Oradea împreună cu domnul primar Ilie Bolojan şi domnul viceprimar Gheorghe Carp, în baza strategiei de eficientizare a sistemului sanitar din Oradea, am luat decizia fuzionării Maternităţii cu Spitalul Judeţean", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o în comun cu ministrul bihorean al Sănătăţii, Cseke Attila.

Viceprimarul Rozalia Biro a precizat că proiectul fuzionării celor două unităţi spitaliceşti, care totalizează aproape 1.000 de paturi, va fi supus aprobării Consiliului Local Oradea la reuniunea de la finele lunii ianuarie, urmând ca Ministerul Sănătăţii să iniţieze în paralel o Hotărâre de Guvern care va consfinţi comasarea.

Ministrul Sănătăţii a explicat că fuziunea unităţilor spitaliceşti "are o importanţă deosebită asupra clasificării spitalelor", astfel încât este în interesul autorităţilor locale să încurajeze şi să determine asemenea comasări.

"De pildă, Spitalul Judeţean trebuie să se încadreze în clasa a doua de unităţi spitaliceşti, imediat după spitalele universitare şi regionale. Pentru a obţine această clasificare este nevoie să aibă anumite secţii, cum în cazul nostru sunt cele de obstetrică şi ginecologie", a spus Cseke Attila, referindu-se la faptul că, în funcţie de clasificarea spitalelor se face şi plata serviciilor medicale pe care le prestează.

Cseke a mai afirmat că Ministerul Sănătăţii va încuraja în toate judeţele ţării restructurarea spitalelor din subordinea autorităţilor locale. "Deja avem comasări în Dâmboviţa, Bucureşti, la Argeş, şi sunt în dezbatere proceduri similare în Craiova, Târgu-Mureş, Sălaj şi Iaşi", a spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii este prezent vineri în judeţul Bihor, în prima parte a zilei inspectând lucrările de reabilitare a clădirilor spitalelor Judeţean, de Obstetrică-Ginecologie şi Municipal efectuate cu finanţare de la Minister.