Guvernul României a încheiat, în 2006, un acord de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru construcţia, reabilitarea şi dotarea mai multor instanţe din ţară. Din cele 110 milioane de euro alocate proiectului, aproximativ 15 milioane de euro urmau să ajungă la Oradea, pentru renovarea Palatul de Justiţie în care funcţionează Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.

"Deşi lucările ar fi trebuit demult pornite, din cauza birocraţiei, noi încă nu am obţinut autorizaţia de construcţie măcar. Potrivit contractului, dacă nu se vor demara lucrările până pe 1 aprilie 2011, linia de finanţare va fi închisă. După obţinerea autorizaţiei, va trebui organizată o licitaţie internaţională pentru atribuirea lucrării şi abia apoi va începe şantierul, fiind extrem de dificil de preconizat care va fi faza de execuţie până în aprilie anul viitor", a declarat preşedintele Curţii de Apel Oradea, magistratul Gheorghe Groza.

Potrivit acestuia, în cazul în care proiectul nu va fi finalizat sau nici măcar început, situaţia va fi "la limita dramaticului", deoarece Ministerul Justiţiei nu poate suporta o asemenea investiţie, peste 90% din bugetul acordat de MJ fiind cheltuit pentru achitarea drepturilor salariale.

Preşedintele Curţii de Apel a arătat că la Judecătoria Oradea, spre exemplu, sunt amenajate doar trei săli pentru dezbateri pentru 18 complete în materie civilă şi alte trei săli pentru 9 complete în materie penală. Din cauza lipsei de spaţiu, magistraţii sunt nevoiţi să intre la dezbateri cu schimbul, completele judecând şi după program. "Sperăm să trecem peste faza de proiectare. Am convingerea că vom primi toate autorizaţiile necesare. În caz contrar, vom pierde 15 milioane de euro, sumă care, cu TVA cu tot, se ridică la 18-20 de milioane de euro", a declarat Groza.